Bulgarska durvorezba

Българска дърворезба

Продуктов номер: 26992
Изчерпана

Автор: Петър Кушлев
Категория: Изкуство - други
Издателство: Захарий Стоянов
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789540906287
320 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Работата по настоящия албум с моя екип започнахме през 1996 година, когато Петър Кушлев все още беше между нас и със заразителен ентусиазъм и невероятно въодушевление участваше в дейността ни, подкрепяше, насърчаваше и консултираше. Вярваше в нас и бе убеден, че ще доведем нещата докрай. След неговата кончина продължихме дейността си с няколко прекъсвания, но не се отказахме, въпреки множеството трудности, които произтичаха преди всичко от огромния обем на Кушлевото невероятно творчество.
Целта ни бе скромна и непретенциозна - стремяхме се да систематизираме по някакви може би формални признаци многобройните произведения, да ги класифицираме, да заснемем онези, които художникът не бе успял да фотографира по различни причини. Не претендираме да сме показали всичко, сътворено от Петър Кушлев, но надяваме се да сме успели да представим в тази книжна витрина по-съществената част от произведенията му.
Работихме и със съзнанието, че спасяваме за бъдещето едно творчество, което както всичко, е подвластно на разрухата на времето и на неговите нови естетически изисквания. Това важи особено за иконостасостроенето - полето, където десетки години през изминалото столетие Петър Кушлев бе неоспоримият властелин, който хвърли мост между възрожденската българска традиция и изискванията на отминалия двадесети век.
Станислав Кушлев