Evoliuciq na ekrannoto izobrajenie

Еволюция на екранното изображение

Продуктов номер: 28103
Изчерпана

Автор: Божидар Манов
Категория: Кино и телевизия
Издателство: Аскони-Издат
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789543830572
203 страници
меки корици
Първо издание: второ издание, 2012 год.
Народност: българска


Второ преработено и допълнено издание

Божидар Манов ни предлага нова книга, която всъщност представлява съчетание на две големи части от предишни негови книги - „Теория на киноизображението" (1996) и „Дигиталната стихия" (2003). Но „Еволюция на екранното изображение" не е просто механичен сбор, тя има свое послание: иска да ни помогне да направим „трезво прекрачване" от старата оптическа към новата дигитална техническа и естетическа природа на екранния образ. Без да се отказваме от първата и без да възвеличаваме до безкрайност втората.
За тези, които са свикнали да търсят и осъзнават преди всичко смисъла на даден филм или по-директно и непосредствено да боравят с информационните послания на телевизията, вероятно такъв проблем не съществува. Или поне не го подозират. Тихомълком седейки всяка вечер пред телевизора, те не забелязват, че между излъчваните последователно игрален филм и музикален клип има цяла кинематографична епоха. Но ето че за Божидар Манов, кинокритик със солидно инженерно образование и практика, съвременните екранни и медийни изкуства преживяват истинска технико-естетическа революция. Както пише на 127 cm p., инженерните решения и\и още по точно - цифровият запис (дигиталното изображение) „отварят нова врата пред необузданото въображение на творците."
И за да ни убеди в тази дълбока промяна, авторът в първата част на книгата анализира доста подробно класическото оптично изображение, а във втората търси трудно уловимите параметри на новата естетика на екранния образ.
Сега във второто издание авторът е прибавил нова част под показателното заглавие „Аватар в страната на чудесата. История и естетика на 3D изображението", с която продължава да се задълбочава в темата за техническото обновяване на екранното изображение. Веднага бързам да добавя - похвално и резултатно усилие.
В тази част става дума за техниката 3D, която в последно време бързо навлиза във филмовото производство и внася поредния „технически смут" в художествената история на „седмото изкуство". Божидар Манов, след като е направил съдържателен исторически и естетически анализ на новото явление, в последна сметка логично заключава: „Дали чудото е за три дни, ще стане ясно на четвъртия, както би казал някой източен мъдрец. Засега просто отворете широко очи, поставете 3D очилата и внимавайте в екрана. Там са и въпросите, и отговорите за бъдещето на 3D киното".