Grehovete na multikulturalizma i bulgarskiqt etnicheski model, tom 2

Греховете на мултикултурализма и българският етнически модел, том 2

Продуктов номер: 29573
Изчерпана

Автор: Максим Мизов
Категория: Социология | Философия - български автори
Издателство: Авангард принт
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789541600328
302 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Максим Мизов (1953) завършва философия с профил социология в СУ "Климент Охридски"(1977). Доктор по философия (1981), доктор на социологическите науки (2008), доцент (1988), завеждащ секция в Център по исторически и политологически изследвания. Хоноруван преподавател в Славянския университет и в УНСС в катедри "Политология" Работи в сферата на етиката, политологията, социологията и етнологията. Автор на 25 монографии (5 в съавторство) и на повече от 230 студии, брошури и статии в научно-теоретически сборници и списания.
Надвесена ли е сянката на Еразъм Ротердамски над мултикултурализма? Какви са характерните особености на малкото български монографични прочети на мултикултурализма? Какво е мястото и каква е ролята на темата за етническия модел в българските прочети на мултикултуралистките теории и практики? До какви изводи могат да водят нравствено-етическите дисекции на мултикултурализма? Какви са интимните връзки и особените сношения между мултикултурализма и малцинствените политики? Какви тайни ни разкрива философско-кратологическият скрининг на мултикултуралисткото признаване на идентичностите и различията? Какво налага темата за властта да се прикрива или да се премълчава в официозните мултикултуралистки дискурси, наративи и практики? Какви са особеностите на етносоциологическото и етнокултурологическото прочитане на мултикултурализма у нас? Какво могат да ни разкрият някои ескизи по книгата на Аксел Хонет Контексти на признаване"? В какво именно се състоят отстъпленията и настъпленията на религията в съвременните времена на мултикултуралистки прояви? Какви са отношенията между секуларизацията и десекуларизацията в постмодерния свят? Какви са постмодерните и мултикултуралистките изкушения и премеждия на вярата? Какво се случва у нас покрай полемиката за вкарване на религиознанието в училището? Какви са потайностите на религиозния плурализъм и пазара на духовни ценности у нас? Как и защо се променя обликът на висшия и нисшия клир на нашата православна църква? Какви са връзките между нахлуването на мултикултурализма и отслабването на влиянието на традиционните религии и техните институции у нас? Какво наложи да бъде изоставен и забравен икуменизма в нашата религиозност ? Възможен ли е един нов, национално-отговорен и социално-полезен икуменизъм в съвременните обществено-исторически реалности и нрави? На какви премеждия и защо е подложен на тях днес атеизмът в нашата страна? Как „игрите" с мултикултуралистки фаворизираните термини скриват истините? Какво налага да сме особено бдителни и резервирани към мултикултуралистката семантика, лексика и практика? Какви са били интимните причини на автора да бъде написан този двутомен монографичен труд?
На всички тези, както и на редица други важни проблеми настоящият втори том от двутомната монография дава (за пръв път в българската научна литература) интердисциплинарен отговор. Книгата е предназначена не само за тясно профилирани специалисти - антрополози, културолози, антрополози, етнолози, философи, социолози и психолози. Тя може да бъде предложена и на всички хора, които живо или по-системно се интересуват от разнообразните интимни „връзки и сношения" между мултикултурализма и определени, доминиращи у нас, политически и идеологически визии за българския етнически модел, които реално битуват във и разказват за потайностите на драматично случилото се в размирни и преломни обществено-исторически времена, каквито всъщност са и днешните български сложни, кризисни реалности и обществени нрави.