Ivan Hadjiivanov - rodovi koreni, obshtestvenik i deen rukovoditel na borbata za osvobojdenieto na Dobrudja

Иван Хаджииванов - родови корени, общественик и деен ръководител на борбата за освобождението на Добруджа

Продуктов номер: 25731
Изчерпана

Автор: Любомир Златев | Хачик Лебикян
Категория: Български мемоари и биографии
Издателство: Авангард принт
Състояние: Нова книга
ISBN: 9549548910
160 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2005 год.
Народност: българска


Има хора, които са белязани от историята. Те не само участват в нея, но и я правят. Правят я съобразно своите убеждения, с цената на всичко, без оглед на евентуални негативни последствия за самите тях. Дават всичко, често и живота си. Мнозина не получават признание за саможертвата си, а напротив. Биват обругани и анатемосани, а у техните поколения е насаждано чувство на вина и срам от своите предци.
Такъв е известният в близкото минало русенски адвокат Иван Хаджииванов. Той е противоречива личност. Според политическата конюнктура е характеризиран по коренно противоположни начини. За дълго време човекът, награждаван за участието си в трите войни, които България води в началото на XX век, е обявен за народен враг. Активен член на Вътрешната добруджанска революционна организация и на Военния съюз, превърнал каузата за присъединяването на Добруджа към майка България във висша цел на живота си, през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век, той влиза в смъртни политически схватки със силите, които според него предават националните интереси. В крайна сметка, това коства не само неговия живот, но опропастява и живота на семейството му. Съпругата му Недялка Рибарова-Хаджииванова е интернирана, а единственото им дете е спасено, благодарение на това, че е осиновено от своя вуйчо Михаил Силаги, син на известния възрожденец Гзорг Силаги. Родителите на Иван Хаджииванов са Петър Хаджииванов и Тонка Винарова - потомци на два достолепни български рода - този на Вълчан войвода по бащина линия и на Никола Станев-Шарапчията по майчина линия.
В настоящето скромно изследване на живота и делото на Иван Петров Хаджииванов, в което съдбите на трите фамилии са тясно свързани, се прави опит да се представят и други по-видни личности на тези родове. Русенци трябва да ги знаят, защото за последните повече от двеста години, те са оставили имената си в историята на града и на България.
В книгата е отделено неслучайно значително място напредисторията и създаването на Вътрешната добруджанска революционна организация, чиято дейност в защита на националните интереси е част от борбата на българския народ за обединение в етническите си граници, грубо погазени от сило во наложените международни договори след Първата световна война. В Русе се намира нейният ръководен център през целия период на съществуването й. По различни причини, включително и конюнктури, водещата роля на русенските дейци във Вътрешната добруджанска революционна организация е останала бяло петно в регионалните исторически изследвания за нашия град. Иван Хаджииванов е от онези ръководни дейци на организацията, които посвещават почти цялата съзнателна част от живота си на националноосвободителната добруджанска кауза. Именно от такава гледна точка авторите на настоящата книга свързват родовите традиции на семейство Хаджииванови с освободителното добруджанско движение.
Положени са усилия чрез допълнителни проучвания и новоиздирени източници, да се осветли както ролята на Иван Хаджииванов във Вътрешната добруджанска революционна организация, така и мястото на останалите русенски дейци в нея. Тежките условия на нелегалната дейност и малобройният числен състав на организацията изискват от ръководството и от отделните членове, освен всичко друго, и пълно себеотдаване на българската национална кауза в Добруджа. В желанието си да види Добруджа свободна Иван Хаджииванов не е сам. Оказва се, че и други добруджанци от Русе, като него са готови според своите сили да дадат всичко от себе си за освобождението на своя роден край. Затова авторите са се стремили, без да се поддават на конюнктурни влияния, въз основа на автентични документални източници, обективно да изтъкнат заслугите на всички русенски дейци на Вътрешната добруджанска революционна организация в подкрепа на живия български дух в Добруджа между двете световни войни.