Lichno zastrahovane

Лично застраховане

Продуктов номер: 29781
Изчерпана

Автор: Йото Д. Йотов
Категория: Икономическа литература
Издателство: Крисан-С
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789548655316
280 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Вие държите в ръцете си една книга със спорно заглавие. Авторовото разбиране е лично застраховане, а нормативното - животозастраховане. Двете заглавия се разглеждат като синоними, макар с определени нюанси, които авторът се опитва да аргументира.
Застраховането на лицата няма претенции да предпазва хората от заобикалящите ги опасности. Предназначението на личното застраховане може да се разглежда в две основни направление:
♦ компенсиране на намален или изгубен доход и
♦ използване като средство за натрупване (капитализация).
Многовековното развитие на застраховането на лицата е позволило взаимно и остроумно да се допълват двата основни процеси -рисковият и спестовният.
В книгата се разглеждат основните идеи, свързани с техниките и технологиите при конструирането на отделните основни видове застраховки и многобройните тарифни комбинации. Състоянието и тенденциите на развитие на основните видове лични застраховки са представени описателно, числово и графически, за да се улесни разбирането на същността им.
Очертава се връзката между:
♦ демографското развитие на българското население във времето и
♦ отражението му върху развитието на личното застраховане в Република България.
Оставам с надеждата, че в книгата ще намерите отговори на въпросите за необходимостта, същността и особеностите в развитието на застраховането на лицата като възможност, съдействаща за удовлетворяване на застрахователни потребности.
Авторът
Доц. д-р Йото Йотов е с половинвековен опит на преподавател и практикуващ застраховател в т.ч. актюер. Преподавателската и научноизследователската работа е обособена в над 150 публикации, свързани с изучаването и оценката на опасностите в областта на личното и общото застраховане, тяхната организация и практическо приложение.
Активен участник е в подготовката и разработването на Закона за застраховане и по-късно на Кодекса за застраховането.
Бил е част от международни колективи при разработването на основни въпроси от икономиката и организацията на застраховането, завършили с издаване на публикации в Москва, Берлин, Прага, Будапеща и гр. Радом в Република Полша.
Член и съосновател е на фондация „проф. д-р Велеслав Гаврийски" и БАД. Участва активно в международни и национални научни форуми.