Nacionalna identichnost i socialni vremena

Национална идентичност и социални времена

Продуктов номер: 30691
Изчерпана

Автор: Албена Накова | Нина Пехливанова | Таня Неделчева
Категория: Социология
Издателство: Аскони-Издат
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789543830534
326 страници
меки корици
Първо издание: второ издание, 2012 год.
Народност: българска


Колективната монография е опит за очертаване на отношението национална идентичност - социално време, т.е. разкриване не само на вътрешната времева структура на идентичността, но и трансформацията й, положена в различни времеви контури. Това означава извеждане на два основни релефа на идентичността - вътрешната времева анатомия на идентичността и идентичността като структура, „потопена'' в специфична социална „вещественост", която обхваща не само различни исторически панели, но и елементи от частната етническа общностна динамика. Така едновременно със самоотнасянето към символните измерения на конкретния социален свят се специфицира и погледът към миналото, настоящето и бъдещето на основата на културно наследство, памет, отношение към другостта или, „за да знаем кои сме, трябва да знаем къде се ситуираме" (Тейлър), да определим за себе си и другите социално пространство с ясни характеристики на социалното време.
ТАНЯ НЕДЕЛЧЕВА е професор, доктор на социологическите науки в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Заместник-председател е на Специализирания научен съвет по социология при ВАК и член на Постоянната комисия по социални и правни науки и национална сигурност в Националната агенция за оценяване и акредитация при Министерски съвет. Основните изследователски полета са идентичности, етнически отношения, трансформираща се национална държава, динамика на между груповата комуникация, социален капитал и пр. Автор е на девет монографии (шест самостоятелни и три в съавторство) и над 80 студии и статии.
НИНА ПЕХЛИВАНОВА е доцент, доктор, работи в областта на социологическата социална психология, етносоциология, социология на културата и педагогическа социология. Автор е на монографии, студии и статии.
АЛБЕНА НАКОВА е научен сътрудник, доктор в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Основните й публикации - монографии и статии -са в областта на етносоциологията, социологията на образованието и социалната психология.