Negur

Негър

Продуктов номер: 27627
Изчерпана

Автор: Татяна Громача
Категория: Хърватска литература
Издателство: Панорама
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549655490
156 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: хърватска
Преводач: Русанка Ляпова


Татяна Громача (1971) е писател, Заявил решително присъствието си на хърватската литературна сцена. „Негър" е втората книга на авторката, дебютирала със стихосбирката „Нещо не е наред ли?". Вниманието на критици и читатели е привлечено от нетрадиционния повествувателен маниер на Татяна Громача и от нестандартната й героиня. Нейната наглед непретенциозна история е разказана в 138 прозаични фрагмента, в които безгрижното до вчера наивно момиченце се превръща в студентка, девойка, любовница, наемателка, учителка, познала смъртта и многобройните абсурди в света на възрастните - от бюрокрацията до национално-политическия идиотизъм.
Силата на романа е в автентичния и искрен разказ За бойната, превърнала се в неотменна част от съзряването на цяло поколение хървати, но и в индивидуалната рецепта 3а това как може да се живее без национални и верски предразсъдъци, с дръзкото и крехко упорство на себеотстояването.
Текстовете на Татяна Громача се отличават със смела решителност и изключителна деликатност. Громача пише от позицията, в която стремежът 3а широта в любовта се сблъсква с тесногръдието и заслепението на национализма. В Загреб тя е посрещната като истинско явление, като Ингеборг Бахман на Балканите.
Каролине Флетчер, Тагесшпигел