Sruchni ruchichki

Сръчни ръчички

Продуктов номер: 24542
Изчерпана

Автор: Колектив
Категория: Детски енциклопедии и обучаващи книжки
Издателство: Алекс Принт
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789548261739
60 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Настоящата книжка е за учене и за игра на детето заедно с неговите родители. Забавлявайте се без да прекалявате, като извлечете безкрайните възможности на детето, уповавайки се на седемте важни стъпки при обучението на малки деца:
1. Отнасяйте се грижовно към въпросите на детето
Поначало у децата е засилено желанието да научат и да направят нови неща. Затова е важно да се отнасяме грижовно и да отговаряме подходящо на любопитството на детето, така че то да има желание да учи и да мисли.
2. Хвалете щедро детето
Когато бъде поощрявано често, детето израства със самочувствие и желание. Ако разглеждате действията на детето винаги от някоя позитивна страна, могат да се намерят множество неща, за които да го похвалите.
3. Не сравнявайте детето с други деца
Всички деца имат индивидуалност и съответно различни умения за разбиране, както и различен период на израстване. Най-добрият начин за развиване на тези умения е като се правят упражнения, които да съответстват именно на нивото на конкретното дете. Уважавайте индивидуалността на детето.
4. Наглеждайте детето без да го принуждавате
Има дни, в които на детето не му е забавно, дори и да е овладяло уменията. В много от случаите то просто е почувствало интерес към нещо друго и е преместило вниманието си. В такива моменти пробвайте да се върнете към успешно направените страници, като подканите детето с думите: „Искаш ли да направим още едно?".
5. Предлагайте помощ по възможност едва в края
Ако вие винаги правите упражнението най-напред, детето няма да развие желание за самостоятелно учене и действие. Детето се научава на принципа „проба-грешка". Показвайте му само модела на задачата.
6. Не критикувайте детето
Дори и в случаите, когато детето не получи добър резултат, вследствие от своето обучение, не бива изобщо да му се карате, а е важно първо да го похвалите. Поощрете усилията му да извърши действието само, дори и да не е според указанията.
7. Важните неща трябва да се повтарят и натрупват
Детето повтаря нещата, към които проявява интерес. Чрез повторението то се учи и затвърждава наученото. Дори и да изглежда като просто повтаряне на едно и също, с всеки път наученото се затвърждава, открива се нещо ново, а понякога се развива и въображението.