Ot simptoma kum diagnozata v logopedichnata praktika

От симптома към диагнозата в логопедичната практика

Продуктов номер: 30779
Изчерпана

Автор: Виолета Боянова
Категория: Езикознание, лингвистика, семиотика, филология
Издателство: Нов български университет
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789545357442
256 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Д-р Виолета Боянова, доктор на медицинските науки, е доцент по неврология към департамент „Медико-биологични науки" на НоВ български университет. Основател на магистърската програма по логопедия в университета, както и на Асоциация на логопедите и фониатрите в България. Основател и директор на „Център за терапия на комуникативни и емоционално-поведенчески нарушения в детска възраст". Съставител и съавтор на „Хиперактивност и дефицит на вниманието", „Диагностика и терапия на генерализираните разстройства на развитието", „Проблеми на дефектологичната диагностика", „Анатомия и физиология на човека" и др.
Настоящата книга представлява интерес за логопеди, психолози, лекари, педагози и всички, които се интересуват от нарушенията в развитието на децата ни.
Настоящата книга представя:
• основни принципи на диагностичния процес в логопедията;
• съвременни методи за операционализиране на оценката при различни когнитивни функции и мястото им в комплексната диагностика;
• етапите на диференциално-диагностичния процес, като ги илюстрира с богат набор от анализ на клинично интересни случаи;
• основни маркери за диференциране на отделните комуникативни нарушения в логопедията;
• резултати от проучване на хемисфериалната латерализация при деца с дисфазия на развитието и техните родители;
• етиопатогенетичните механизми за поява на дисфазия на развитието с акцент върху хередитарния характер на част от носителите на това развитийно нарушение.