100-te nacionalni turisticheski obekta

100-те национални туристически обекта

Продуктов номер: 25397
Изчерпана

Автор: Свилен Енев
Категория: География, пътеводители
Издателство: СТЕНО
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789544495305
288 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Уважаеми любители на туризма, на българската природа и културното богатство на родината ни, предлагаме ви най-пълният наръчник с информация за Стоте национални туристически обекта, издаван по случай 45-годишнината на кампанията.

Справочникът представя актуалната информация за обектите – точен адрес, контакти, работно време, цени на билетите, статут на обекта, данни за това къде можете да поставите печата в книжката си, отстояния от големите градове, възможности за нощувка, транспорт до мястото, места за хранене и други.

Книжката с печати от създаването си през 1966 г. до 2011 г. е претърпяла много промени. През комунистическата епоха в нея са присъствали в качеството си на важни национални обекти (сега непонятни на младия български турист) места като Нефтохимическия комбинат в Бургас, къщата-музей „Митко Палаузов“ в Габрово, Оловно-цинковия завод в Кърджали, каскадата и паметника на Георги Димитров и Васил Коларов при Петрохан, музея на Септемврийското въстание в Михайловград (Монтана), партизанския лагер „Техеран“ в Батак, паметника-костница на партизаните в с. Слишовци, националния музей „Георги Димитров“ в София, музея на Българо-съветската дружба в София, металургичния комбинат в Кремиковци, енергийния комплекс „Марица-Изток“, азотно-торовия завод в Димитровград и образцово ТКЗС по избор.

Книжката днес е допълнена с места, които са емблематични за българската култура и туризъм и липсвали тогава в инициативата. Сред тях са Музеят на хумора и сатирата в Габрово, архитектурно-историческият резерват в с. Боженци, Стобските пирамиди, тракийската царска гробница в с. Свещари, архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливница” в Елена, тракийската куполна гробница и средновековната крепост в с. Мезек, античният град Кабиле край Ямбол и други. Добавени са и новооткрити обекти, като Перперикон край Кърджали, Тракийската гробница в с. Старосел, монумента „Света Богородица“ в Хасково, влязъл в книгата на Гинес за най-голяма статуя на Дева Мария в света… В същото време в настоящата книжка са отпаднали преди присъстващи обекти с национално значение, като раннохристиянския Аладжа манастир край Варна, природния феномен Побити камъни край Девня, Преображенския манастир край Велико Търново, резервата „Патлейна“ в Шуменско и други. И в миналото, и сега липсват места като пещерата Орлова чука (Русенско), Крушунските водопади край Ловеч, Националния музей на транспорта в Русе, лимана на река Ропотамо, Червената църква край Перущица, резервата „Силистар“ край Синеморец, Ивановските скални църки край Русе, Байкушевата мура, Беглик Таш, Райското пръскало в Стара планина, Кадемлийското пръскало, Кръстова гора в Родопите, Кърджалийските пирамиди – Вкаменената сватба, Каменните гъби и много други места, които се надяваме, че ще бъдат оценени от организаторите и включени като задължителни дестинации за всеки вдъхновен турист.