460 otecheski suveta kak da namerim duhovnik i da se nauchim na poslushanie

460 отечески съвета как да намерим духовник и да се научим на послушание

Продуктов номер: 26781
Изчерпана

Автор: Протоиерей Валентин Мордасов
Категория: Православна литература
Издателство: Св. Вмчк Георги Зограф - Света Гора
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789547703735
86 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Протоиерей Валентин Мордасов (1928 - 19 юли 1998) е един от най-почитаните руски старци през XX век. Мъдър пастир, духовен наставник и молитвеник, пример за истинско светоотеческо благочестие, притежаващ много благодатни дарове и велика любов към хората.
Той често давал на своите духовни чеда отговор във вид на кратко светоотеческо наставление - считал такива наставления действени и достъпни за разбиране и изпълнение. От тези строги, но верни и прости съвети за благочестив живот, почерпани от светоотеческото наследие и от собствения му опит, са съставени много сборници, в които търсещата душа може да намери поучение и утеха в пътя си към спасението.
Хиляди вярващи от различни краища на Русия, Беларус, Молдова идват при него за съвет, вразумлсние, молитва и благословение. Многобройни са духовните му чеда, намерили покрова на благодатното му духовно ръководство. Протойерей Валентин Мордасов отделя особено внимание на въпросите за старчеството и послушанието, за светостта на духовното отцовство и духовното синовство, основополагащи за духовния живот, съхранили смисъла и силата си от светоотеческите времена досега и насъщни както за монасите, така и за миряните - за всички, които ревнуват за своето спасение..
Последните времена са времена на оскъдняване на благодатното старчество, но още повече те са време на непослушание и своеволие. Няма старци, защото няма послушници. Книгата съдържа 460 съвета за това как да се измоли от Бога духовен отец, как да се разпознае неговата духоносност, какви да бъдат правилните отношения между стареца и неговите чеда, как човек може да се научи на послушание, как чрез откриване на помислите се очиства и изцелява душата от страстите и немощите й, и още - за покаянието и изповедта и за правилното отношение към епитимията.
Бог праща старец на онзи, който има искреното желание и твърдата решимост да живее в послушание. Истинският старец говори от Бога, от светите отци, а не от себе си, и води духовните си чеда към Бога, а не към себе си.
Надяваме се тази книга да принесе душевна полза на благочестивите читатели и да ги укрепи по тесния път към Бога.
От преводача