Aferata Batenberg

Аферата Батенберг

Продуктов номер: 24725
Изчерпана

Автор: Харалампи Г. Орошаков
Категория: Австрийска литература | Световни мемоари и биографии
Издателство: Летера
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789545168258
720 страници
твърди корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: австрийска
Преводач: Ана Димова


Животът и приключенията на Гаврил Орошаков или Една Руско-европейска история

Гаврил Орошаков израства в бащиния си чифлик Орошанка в Украйна и през 1879 г. се запознавас избрания за първи княз на България принц Александър фон Батенберг. Чрез него той е въвлечен в дипломатическите и политическите конфликти на своето време. Наелектризираните рускоосмански отношения от края на 1880 г. до началото на Първата световна война и обтегнатият „Ориенталски въпрос“ изграждат историческия декор на тази драматична семейна сага.
„Аферата Батенберг“ рисува мащабна историческа панорама на „войната на културите“, която по превъзходен начин съчетава история и истории и разчертава отново духовната карта на Югоизточна Европа.
Харалампи Г. Орошаков хвърля нова светлина върху този изключително интересен епизод от историята на България, позовавайки се на неизвестни за българския читател факти, които открива в семейния архив и в други, досега недостъпни, източници.

Харалампи Г. Орошаков – живописец, график и писател, е роден през 1955 г. в София. Правнукът на държавника Гаврил Орошаков произхожда от семейство, което е оставило многобройни следи висторията на България. През 1964 г. емигрира в Австрия. Днес Харалампи Г. Орошаков работи и живеев Берлин и в Южна Франция. От началото на 80-те години на 20-ти век участва в международнатакултурна сцена с изложби, лекции и публикации.

Още книги от категория Световни мемоари и биографии

1 резултата