Aleksandur Teodorov-Balan - Liubovь za rodna rechь

Александър Теодоров-Балан - Любовь за родна речь

Продуктов номер: 25243
Изчерпана

Автор: Василка Радева
Категория: Езикознание, лингвистика, семиотика, филология
Издателство: УИ Св. Климент Охридски
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789540727738
912 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2008 год.
Народност: българска


Това обемисто и уникално издание е отпечатано в издателството на Софийския университет през 2008 година, в поредицата "Университетско наследство". Книгата на ненадминатия български езиковед и учен-филолог А. Балан е издадена във връзка с 120-годишнината на СУ и 120 години на висшето образование в България.

Написаните от Александър Теодоров-Балан трудове остават класически и основополагащи за развитието на граматическата мисъл и теория в българската езиковедска наука. Особена стойност придобиват езиковедските трудове, поради широката обоснованост на теоретичните изводи и заключения чрез богат конкретен материал от съвременния български език и народните говори. Неслучайно той оставя значими приноси в българската диалектология.
Включените в предлагания сборник трудовете на А. Т.-Балан разкриват многоаспектността на изследователската му дейност, без да представят в пълнота широкият спектър на научното му дело, огромно и многолико, оказало влияние върху развитието на българското езикознание, на образователната ни система, а също и за създаването и устройството на висшето образование у нас. Изцяло е включена” Нова българска граматика за всякого” в четири свезки, последното дело на учения в областта на българската граматика, където подробно е изложена неговата теория за „думите, имената, глагола, неменитните думи и за изреченията”.