Anekdoti i istorii ot Drevna Gurciia

Анекдоти и истории от Древна Гърция

Продуктов номер: 24041
Изчерпана

Автор: Владимир Янев
Категория: Антична история | Българска съвременна проза
Издателство: Летера
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789545168598
208 страници
меки корици
Първо издание: второ издание, 2010 год.
Народност: българска


Сборникът с анекдоти и истории от Древна Гърция е съставен въз основа на гръцки и римски източници, на творбите на Херодот, Тукидид, Диоген Лаерций, Плутарх и Монтен, на изследвания от прочути някогашни и съвременни изследователи. Писаното от тях е представено съобразно изискванията на анекдотичния жанр - с лаконична сюжетност, остроумно, твърде често сентенциозно звучащо.
В различните раздели са обособени анекдоти за отделните творци - от Омир и Хезиод до лириците и художниците на Елада; за прочутите седем мъдреци; за философите; ораторите; за държавниците от древния свят. Последната част съдържа историите и крилатите изрази на спартанците.
Извличани от различни източници, събирани и обработвани няколко десетилетия от преподавателя в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" Владимир Янев, анекдотичните истории предизвикват и смях, и размисъл. Те са жизнерадостен вход към вечния свят на литературата, изкуството, историята, философията, политиката, мъжеството. Изданието е второ, основно редактирано и допълнено след едноименната книга, публикувана през 1994 година и отдавна изчерпана.

Още книги от категория Антична история

1 резултата