Arheologicheski otkritiia i razkopki prez 2010 + CD

Археологически открития и разкопки през 2010 + CD

Продуктов номер: 25201
Изчерпана

Автор: Сборник
Категория: Археология
Издателство: Национален археологически институт и музей - БАН
Състояние: Нова книга
ISBN: 13130889
596 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2010 год.
Народност: българска


Настоящото издание, по силата на добрите и утвърдени традиции, представя нашите усилия и воля да бъдем професионалисти и на терена, и в творческото осмисляне на нашите резултати, придобити през тежката, но и ползотворна изминала 2010 година.
Поредният том на Археологически открития и разкопки е внушителен корпус от информативни отчети за работата ни в областта на научното дирене и познание от най-дълбоката древност (палеолита) до светлата епоха на Възраждането. Включени са общо 212 отчета в следната културно-хронологическа последователност: праистория - 30; тракийски период (бронза и желязна епоха) - 60; античност 63; средновековие - 59. В огромния масив от материали са обединени нашите приноси в превантивната/спасителна археология (инфраструктурните проекти), в мъждукащите планирани и целеви проучвания, в опита ни да обхванем и приложим новаторски направления в полевата, аналитичната и интерпретативната сфера на нашия ежедневен труд.
Всеки непредубеден читател ще намери в този том разнообразие от емпиричен материал, идеи и подходи в неговото третиране и представяне. Успехите и постиженията на нашата професионална о6щност в отстояването на исконното й право да проучва, популяризира и съхранява българското археологическо богатство и наследство впечатляват и респектират. От друга страна, читателят безспорно ще бъде впечатлен и от разностилието на представените текстове. Редакционната колегия не си с позволила да поправя и променя материалите, олицетворяващи техните автори, а само да отстрани повечето от дребните технически несъвършенства. Разчитаме критичният прочит на всеки археолог да изиграе ролята на своеобразен коректив и следващите ни издания да впечатляват освен с обема си, и с изчистена гладка мисъл и адекватен изказ на всички автори.
Приятно четене!
Доц. д-р Мария Гюрова