Arkticheskite taini na tretiia raih

Арктическите тайни на третия райх

Продуктов номер: 25081
Изчерпана

Автор: Андрю Северин
Категория: Военна история и техника, разузнаване | Съвременна история
Издателство: Литера прима
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789547381729
142 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: руска
Преводач: Стоян Димитров


В ръцете ви е книга за арктическите тайни, оставени ни от Третия райх след Втората световна война. Трудно е да си го представим, но през военните години в акваторията на Северния морски път, по бреговете на сибирските реки и на арктическите архипелази нацистите са се чувствали почти като домакини. Изследванията показват, че в Арктика са се намирали много тайни германски бази и опорни пунктове на Кригсмарине и Луфтвафе.
Тази книга се основава на спомените на непосредствени участници в описваните събития. Ще прочетете за краха на Третия райх, за бягството на Хитлер, за неговите двойници, доказателства за съществуването на антарктите, за загадките при полета на дирижабъла „Граф Цепелин" и операцията „Страна на чудесата", как е протичала войната по трасетата на Арктика, за гибелта на руската подводница „Декабрист", за подземната база на „сивите вълци" на остров Земя на Александър и снабдителната база за гориво на Кригсмарине в устието на река Лена, По време на подготовката на книгата (започната през 70-те години на миналия век) събрахме стотици писмени и устни спомени на руски и немски ветерани - участници в тези събития. Добре бе, че по онова време повечето бяха още живи и макар и неохотно понякога, все пак разказваха за своите неочаквани находки по далечните простори на Арктика.
Решението да се публикува подготвения материал стана след прочитането на издадената книга на Ханс-Улрих фон Кранц „Свасти ка в ледовете. Тайната база на нацистите в Антарктида". Естествено е да възникне въпросът: „Защо в Русия и в Европа се публикуват материали за секретите на Третия райх в далечна Антарктида, а на руснаците и останалите читатели са съвършено неизвестни подобни тайни за събития, станали край собствените им брегове?".
Истината е, че нямахме на разположение секретните документи, разказващи за тайните събития през Втората световна война и съхранявани в семейния сейф в дома на фон Кранц. Вместо това събрахме на едно място всички факти за необичайните находки в
Арктика и вече с тяхна помощ се опитахме (с максимално възможна обективност) да запълним съществуващата празнина.
При подготовка на книгата не се позовавахме на съжденията на официалните историци от съветско време и на някои днешни руски историци, които и в наши дни продължават да смятат повечето от арктическите тайни на Третия райх за „стопроцентова измислица".
Колкото и фантастично да звучи за някои изследователи на Арктика, реалността показва, че такива тайни съществуват. Освен това, за обезпечаване на безопасността за нова Русия, трябва непременно да бъдат разкрити!
Едновременно с това най-отговорно казваме, че подборът на необикновените събития от периода на Втората световна война не е окончателен. Все пак въз основа на извършената работа се подготви солидна основа за „осветяване" на далеч не научния полет на дирижабъла „Граф Цепелин", съществуването на германска подводна база „Норд" на Мурманското крайбрежие, за гибелта на съветската северноморска подводница „Декабрист" и за други малко известни в Русия исторически факти. Смятаме че с книгата, вероятно, ще може да се приближим по-близо до разгадаване на тайната на подскалната база на „сивите вълци" на остров „Земя на Александър", за горивната база на Кригсмарине в устието на река Лена и за германския „подводен мост", съединяващ руския Таймир с германската военна база в Лиинахамари.
За да се изключат отделни моменти на възможно „неразбиране", подчертавам, че основни информационни източници при подготовката на книгата станаха известни руски и чужди публикации, а също и личните спомени на непосредствени участници в описваните събития.
За съжаление, повечето от очевидците на загадъчните събития в Арктика категорично отказваха да назовават имената и длъжностите си. Основен аргумент за този отказ беше клетвата за неразгласяване. И за още по-голямо съжаление, повечето оттях си отидоха от този свят с това убеждение. И как да не се съгласиш, че и в днешна Русия, като че ли по-различна държава от Съветския Съюз, от лично разработената съветската „система" за секретност продължава да работи безотказно.
Изключително сме благодарни на тези мъжествени хора, които се престрашиха да разкажат за нещо видяно от тях по време на работата в Арктика, в научните арктически експедиции, полети и походи. Едновременно с това се надяваме, че излизането на книгата на светло ще ни позволи да открием нови свидетели на минали събития, както на територията на нова Русия, така и зад нейните граници. А може би ще узнаем от родственици нови имена на герои, загинали в Арктика (особено при неизяснени обстоятелства), което е извънредно важно за изучаването на нова, неизмислена история на Русия от младите руснаци.
И още! По време на работата се появи твърда увереност, че и в наши дни още може да се открият на далечните арктически острови тайни германски бази с недокоснати складове и хранилища. Но за това са необходими комплексни експедиции с участието на военни историци, моряци и граничари. Такива походи ще изискват големи финансови ресурси и известно време за подготовка. Дебело ще подчертаем, че експедициите трябва да се проведат в близките няколко години. Нали под въздействието на същественото затопляне в района на Арктика, и без това криеща тайните си, ще се изтрият бързо и безвъзвратно следите от арктическите тайни на Третия райх.
За съвременна Русия е реално да се намерят средства за провеждане на арктически изследвания. Освен това има надежда, че книгата може да привлече към арктическите загадки вниманието на широк кръг както отечествени, така и чужди историци, изследователи и инвеститори.
Ще започнем като начало с известни допълнения на материалите на Фон Кранц.