Autsorsing na nauchnoizsledovatelskata i razvoinata deinost

Аутсорсинг на научноизследователската и развойната дейност

Продуктов номер: 27097
Изчерпана

Автор: Любомира Парижкова
Категория: Икономическа литература
Издателство: Симелпрес
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789542918080
240 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


ЛЮБОМИРА ПАРИЖКОВА е доктор по наукознание, гл. ас. в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Получава магистърска степен по философия от Софийския университет „Св. Климент Охридски". Защитава дисертация в Центъра по наукознание и история на науката към БАН. Следдипломни квалификации: Мениджмънт, маркетинг и реклама (1994-1997), „Разработване и управление на проекти по Програми на ЕС" (2006), „Обучение по управление на знания" (2007). Участва в проекта „Активиране на регионалните иновационни фактори чрез методиката бенчмаркинг: прилагане на опита на регионалната политика на ЕС" (2008). Научни интереси в областта на знаниевия мениджмънт и проявленията на глобализацията - икономически, политически, ценностни (културни), институционални, организационни; на аутсорсинга на НИРД, трансфера на знания, архитектурата на решения, но и съвременната философия, интеркултурния диалог, книгата. Носител на литературни отличия. Член на Съюза на учените в България, на Аутсорсинг-института (САЩ).

Избраният в монографията ракурс в изследването на глобализацията - именно промените, които настъпват в организацията и управлението на НИРД под влияние на глобализационните процеси, - е изключително актуална, „гореща" проблематика за нашата обществено-политическа и икономическа ситуация не само поради факта на членството ни в ЕС и Лисабонската стратегия, но и поради новото разбиране за икономическия просперитет на държавата чрез бързата и успешна комерсиализация на научното знание в практиката.
ст.н.с. II cm. д-р Литна Павлова


Приносите на настоящата монография могат да се мултиплицират във всички сфери на НИРД. Особено важно значение има синтезът на нови организационни форми и функции - аутсорсинг на НИРД и архитект на решенията, което се изразява в създаването на предпоставки за практическа реализация на нова технология на научни изследвания с качествено нови възможности, като процес на редуциране на социалната несигурност и носител на посредническа роля между научното знание и неговото приложение.
проф. д.ик.н. Стоян Денчев

Теоретичният анализ на глобализационните процеси в науката и конкретните емпирични изследвания на д-р Парижкова на тяхното влияние на българската наука са извършени на високо научно равнище. Резултатите са оригинални и са несъмнен принос към теоретичното проблематизиране на тези съвременни явления, като имат и висок потенциал за приложение в практиката на научната политика на научните институции и организацията на научните изследвания.
ст.нх. Пет. д-р Георги Ангелов