Balkanite. Modernizaciia, identichnosti, idei

Балканите. Модернизация, идентичности, идеи

Продуктов номер: 27240
Изчерпана

Автор: Сборник
Категория: Балканска история
Издателство: Институт по балканистика
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549223187
796 страници
твърди корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


СБОРНИК В ЧЕСТ НА ПРОФ. НАДЯ ДАНОВА

Сборникът, е посветен на проф. Надя Данова - един от най-изтъкнатите български изследователи на историята на Балканите в ново и най-ново време. Професионалните занимания на проф. Данова са основно в областта на българо-гръцките общувания, балканските манталитети, имагологията и в по-общ план - на културата и свързаните с нея социални структури на балканските народи. Съществени са приносите й в проучване на значението, което знанието и емоциите имат за формирането на националната идентичност и за развитието на модерните балкански общества. Стъпили здраво върху изворова база, изследванията й са в унисон с най-модерните тенденции в хуманитаристиката. В тях може да се открие всичко - неизвестни данни за български книжовници и търговци; сведения за живота и връзките между хората, за техните дейности и вълнения, за събитията и идеите, които влияят върху съдбата им; любопитни подробности, разкриващи микросвета на отделния човек, а чрез него света на общността му, както и неговото място в балкански и европейски контекст. Настойчивото желание на проф. Данова да вникне в същността на човешките взаимоотношения, уникалното й трудолюбие, съчетано с непоколебима увереност, че обществото се нуждае от повече знание, я водят до ценни прозрения за принципите, по които функционират балканските общности. Но над всичко доминират просвещенският й жар, твърдата принципност, вярата в науката и бездънната любов към човека.
Проф. Надя Данова е сред малцината български неоелинисти, чиито трудове спечелват международно признание за школата по балканистика, която десетилетия наред е изграждана от Института за балканистика при БАН. Независимо от променящата се политическа конюнктура, в която работи, проф. Данова винаги полага усилия за преодоляване на взаимното неразбиране и за изграждането на мостове между българи и гърци. Желанието ни е настоящият сборник да се превърне в още една важна крачка в същата посока. Поради това поканихме за участие в него преди всичко учени от България и Гърция, но и колеги от други държави, чиито изследвания са пряко свързани с представените теми. Признателни сме на всички, които се включиха в нашата инициатива. Благодарение на безспорния им професионализъм статиите в настоящия сборник, точно както и трудовете на проф. Н. Данова, надхвърлят българо-гръцката, а дори и балканската тематика и отвеждат към общоевропейските и общочовешките характеристики на изследваните процеси и явления.
Вековната история на балканския регион познава както конфликти, така и модели на толерантност и съжителство. За да ги преоткрием и използваме успешно в съвременността обаче, трябва първо да си кажем някои истини. Верен на принципите на научността, които проф. Надя Данова отстоява през професионалния си път, настоящият том дава възможност на всеки участник да изложи свободно, без каквато ида е намеса от наша страна, своето виждане за историческите процеси. Възприемаме този подход като необходим за създаването на по-пълна историческа картина на региона и за по-доброто разбиране между хората.
Институтът за балканистика при БАН, отскоро обединен с Центъра по тракология, поде инициативата за това издание с ясното разбиране, че хуманитаристиката е необходима на обществото, защото може да даде задълбочено обяснение на процесите, които протичат в него. Преди повече от 100 години или в наши дни, случилото се в миналото често влияе върху живота и изборите, които правим всеки ден. Благодарим на нашите спонсори за разбирането, че в епоха на материална криза духовността не трябва да бъде загърбена! Благодарим им за подкрепата и вярата, че за да продължим напред, трябва преди всичко да запазим ценностите и устоите на обществото, да запазим взаимното разбирателство, добросъседството между народите и приятелството между хората (не само) на Балканите.
Настоящият сборник е израз на признателността ни към Надя, която никога не е скъпила време и усилия, за да помогне на колегите си от всички поколения със съвет и подкрепа в научен и житейски план.