Bania - surce i ogun ot Bulgariia

Баня - сърце и огън от България

Продуктов номер: 26438
Изчерпана

Автор: Атанас Ячков
Категория: География, пътеводители
Издателство: Сема РШ
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789548021913
680 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2008 год.
Народност: българска


Целта на настоящия труд е, на фона на общата геолого-географска характеристика и историческо минало на Република България, да се вплетат в същия план и посока знания и сведения за Разложкия край и по-конкретно — за с. Б а н я.
Избирането на такъв един подход е продиктувано от следните основни съображения:
Първо. Всеки край и населено място в страната е неразривна тъкан от единния организъм на България и всичко, което е свързано с нея, неизбежно рефлектира във всяка нейна съставна част, която, философски казано, представлява „в диалектически снет вид — една малка България".
Второ. Появата, развитието и историята на дадено селище, каквото в конкретния случай е село Баня, Разложко, никога и никъде не става и не може да стане на пусто място. То, в качеството си на отделно явление, неминуемо е свързано с цялото — в случая — с България.
Трето. Оскъдният изворен исторически материал, който съществува за отделното населено място, би направил трудна, да не кажем невъзможна задачата да се напише цялостен труд, който материал е недостатъчен за отделни периоди за пълен поглед върху историята на страната, камо ли за едно село като Баня. А написването на такъв труд с отразяването само на отделни периоди, за които все пак има някакъв автентичен материал, би довело до едно писание с огромни бели полета, с прескачане на цели исторически епохи, което би го направило непълен, биха се загубили хронологията и взаимовръзките между отделни етапи и събития. Би се получила една непълна и недостатъчно обективна цялостна картина. Това, с други думи казано, би го обезсмислило.
Четвърто. Написано по този начин и доколкото е възможно — на достъпен за по-широка читателска аудитория език, без да се изпада в примитивизъм, творението би дало на хората, интересуващи се от такъв род знания, повече такива — за страната, за региона и за селището. Нещо, което в определен смисъл е и едно предимство. Още повече че то е предназначено именно за възможно най-широк кръг читатели от местното население и преди всичко — за жителите на с. Баня — сегашните и особено бъдните поколения.
Пето. Все в тази връзка и за превръщането на творбата в по-увлекателно четиво, са ползвани и някои литературни творби и стихове, както и любопитни факти за определения исторически момент или събитие.
Подтикът за написването на настоящия труд е липсата на едно по-цялостно написано изследване, което да даде на желаещите необходимите им по-пълни и всеобхватни знания за геологията, географията, топонимията, историята и демографията на с. Баня и то, събрани на едно място.
В интерес на истината трябва да кажем, че опити за документиране на живота, бита, традициите и други, както и на историческото минало на с. Баня има, но те са най-вече за отделни периоди и епизоди.
Из „Предговора”