Boklukut, gradut i smurtta

Боклукът, градът и смъртта

Продуктов номер: 26351
Изчерпана

Автор: Райнер Вернер Фасбиндер
Категория: Немска литература | Пиеси
Издателство: Black Flamingo
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789542915072
246 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: немска
Преводач: Владко Мурдаров


Райнер Вернер Фасбиндер, роден през 1945 г. в Бад Вьорисхафен, Бавария, умира през 1982 г. В Мюнхен. Той е един от най-известните представители на Новото немско кино от 70-те и 80-те години на XX век. Завършва частна театрална школа и работи в мюнхенския „антитеатер", който ръководи. Не успява да постъпи в Берлинската академия за театър и кино, но в същата година снима първия си филм. Създава 44 филма, между които и телевизионни серии. Сам продуцира общо 26 от своите филми, участва в 21 филма на други режисьори и е актьор в 19 от собствените си творби. Пише и повече от 9 театрални пиеси, някои от които по-късно преработва и поставя. Създава 4 радиопиеси и 37 сценария, съавтор е на още 13 сценария.
Носител е на големи международни награди. Нито неговата личност, нито творчеството му се поддават на определено идеологическа характеристика.
В критичното му и едновременно с това със симпатия представяне на хората и техния живот той не се съобразява с това към кои среди на обществото се числят те и е съвсем последователен при изграждането на сцени и образи

Още книги от категория Немска литература

2 резултата