Choveshkata priroda i obshtestvoto

Човешката природа и обществото

Продуктов номер: 28617
Изчерпана

Автор: Георги Атанасов Петров
Категория: Икономическа литература | Философия - български автори
Издателство: Тракия-М
Състояние: Нова книга
ISBN: 9786197003017
254 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Въпросът за връзката и взаимната зависимост между човешката природа и обществото е интересувал философите още в древността. Аристотел в книгата си „Политика" обяснява поведението на хората и общественото устройство с „вродената" природа на човека, която го кара да прави всичко, за да оживее и да създаде потомство. Държавата като „завършена общност" е „възникнала заради съхранението на живота, но съществува, за да може ди се живее по-добре". Психоаналитиците Фройд, Макдугъл и Маслоу доказват, че поведението (и мотивацията) на човека се определя от собствената му природа и от средата, в която живее.

В съвременната литература няма цялостен и последователен анализ на особеностите на човешката природа и на механизмите, чрез които тя обуславя поведението на отделния човек и отношенията му с другите хора в обществото.

При изследването на тези въпроси стигнах до изводи, които се оказаха различни от досегашните ми представи и от известните научни хипотези.

Условията на живота на хората преди около 40 000 години, когато е завършило формирането на генома на съвременния човек, са били твърде различни от сегашните. Оттогава генетичната програма не е претърпяла съществени промени поради краткия период за действие на естествения подбор. Още по-ограничени са били възможностите за приспособяването й към дълбоките трансформации в условията на жизнената дейност на хората през последните столетия и десетилетия.

Три са главните особености на човешката природа, които обуславят съзнанието и поведението на индивида:
Първата е двойствената същност на човека - като живо същество и като съзнателно обществено животно. Втората е свързана с действието на инстинкта за самосъхранение посредством непреодолимото влечение към удоволствието и избягване на болката. Третата особеност се изразява в генетично обусловените и неотстраними различия в силите, способностите и характера на всеки човек.

Анализът на тези особености на човешката природа и техните проявления в съвременните условия ме доведе до следния общ извод: Генетично обусловената природа на човека в условията на все по-бързо променящата се в резултат на дейността му окръжаваща среда поражда противоречия и деформации на личността и обществото. Те могат да се превърнат в заплаха за самото съществуване на човека като естествено възникнал биологичен вид.

Цялата история на човечеството показва, че това противоречие и породените от него деструктивни процеси трудно могат да бъдат преодолени с възпитание, образование и социални реформи. За избягване фаталния край на човешката цивилизация в бъдеще не е изключено да се извършват целенасочени корекции в генетичния код на хората. Или да се прехвърля мозъчната дейност върху електронни носители. В единия и в другия случай това би довело до появата на друг тип хора и общности. Оценката на тези все още неясни и криещи голям риск за човешкия род възможности е извън обекта на моето изследване за природата на сегашния човек и неговото общество.