Da tancuvash jivota

Да танцуваш живота

Продуктов номер: 26307
Изчерпана

Автор: Цвета Джумалиева
Категория: Спомени и биографии - сценично изкуство
Издателство: Коралов и Сие
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549742282
150 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Спомените на примабалерината на Софийската опера Цвета Джумалиева, събрани в книгата „Да танцуваш живота", напомнят на вариациите в балетното изкуство, които могат да са спокойни, лирични или динамични, виртуозни. Така и някои от спомените на артистката са ярки, наситени с повече емоция за дадено събитие или хора, други са по-сдържани -само „прелитат" покрай преживяното в различни периоди от кариера й.
Текстовете в книгата на Цвета Джумалиева са поднесени естествено, усеща се характера, духа и артистичността на авторката. Тя разказва за срещите си с хора от нейния професионален свят, какво е научила от тях, с какво са допринесли за развитието й педагозите, хореографите, партньорите не само от България, но и от държавите, в които е имала щастливата възможност да работи. Най-богати с фактология са спомените на Цвета за участията й в разнообразни по стил и характер балетни спектакли. Читателят ще научи не само кои са любимите й героини, но и на какви задкулисни игри и сътресения е била понякога свидетел, докато се стигне до една премиера. Убедена е, че трябва да се напомня за златните години на балета на Софийската опера и за тези, които имат своя достоен принос за успехите в танцовото ни изкуство.
След като се пребори с колебанието дали да напише спомените си, Цвета имаше изключителната подкрепа на своя брат Йордан Джумалиев в издирването и подреждането на личния й архив.