Da zabegnesh v latinska amerika

Да забегнеш в латинска америка

Продуктов номер: 28218
Изчерпана

Автор: Юлиян Генов
Категория: Пътеписи, публицистика и есеистика
Издателство: Сиела
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789542810834
452 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Една от големите човешки илюзии е, че можеш да избягаш от себе си. Независимо къде, независимо кога, независимо как. И аз съм ставал нейна жертва. Опитвал съм да избягам във времето... в мислите... в пространството...
За съжаление, третото е най-ограничено в рамките на малката ни планета. Казвам го от собствен опит, защото крайните точки са просто две - Хонолулу, Хавай и Уелингтън, Нова Зеландия. Разликата е само, че едната е от другата страна на Земята по линия, успоредна на Екватора, а другата - по линия, минаваща през центъра й. Но и на едното, и на другото място МИСЛИТЕ ти са точно толкова с теб, колкото и в кухнята у дома.
Защото да избягаш от себе си е просто невъзможно! В това се е убедил и авторът Юлиян Генов, кръстосвайки Латинска Америка. Тъгата, която струи от тази книга, не е причинена от пътуването из необятните степи на Патагония... нито от разгромената култура на инките в Перу... нито дори от свободата, кастрирана по Кастровски в Куба... А от удара на съдбата, който очаква автора след завръщането му в Родината. Но... за това ще разберете сами.
Трудно е да се каже кое е най-вълнуващото в тази книга - дали описанията на смайващи природни и културни чудеса... дали драмата на авторовите преживелици при всяка новина от България... дали тънките народо-психологически паралели между българите и латиноамериканците... или развенчаването на изкуствено създадените митове за личности като Фидел Кастро, Салвадор Алиенде и Че Гевара, Хитлер и Пиночет, Евита и Хуан Перон.
Който прочете тези редове, ще „види" наистина странни, малко познати и рядко посещавани места. Ще изпита вълнението на един човек, роден за пътешественик и въпреки това прекарал живота си в офис. За да създаде и ръководи няколко от най-успешните фирми в новата българска история... и накрая да си зададе въпроса: ЗАЩО?
Баба ми казваше: „От нищо файда няма!" Едва сега разбрах, че не е била съвсем права. От малко неща има файда наистина, но едно от тях е да пътуваш и да видиш света. А ако след това разкажеш на другите какво си видял и почувствал... ето от това вече наистина файда голяма има!
На добър път на книгата! И приятно четене!