Dnevnici (1973 -1983)

Дневници (1973 -1983)

Продуктов номер: 26633
Изчерпана

Автор: Александър Шмеман
Категория: Световни мемоари и биографии
Издателство: Фондация Комунитас
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549992113
940 страници
твърди корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: руска
Преводач: Борис Маринов


Дневникът на о. Александър неизменно поразява с широтата на своя обхват. От него ще бъдат увлечени и ценителят на литературата, и любителят на политиката, срещнал се с тънкостта на съжденията по най-различни теми, но това, което поразява най-много, е дълбочината на религиозното осмисляне на живота. Всички всекидневни, частни явления, всички многобройни впечатления и оценки са сведени до най-важното - до висшия смисъл, който е вложен още в Божия замисъл за творението. Така че над всички противоборства и огорчения, над цялата критика и изобличенията в дневника надделява една основна тоналност и това е радостта в Господа заедно с благодарността към Него.
В дневника са споменати много хора - учители от кадетския корпус, професори от „Св. Сергии", приятели и наставници, колеги от „Св. Владимир", студенти, познати, представители на всичките „три емиграции" -кръгът, с който общуваше о. Александър, бе изключително широк. Бяха му интересни всички хора. Той следеше събитията в Русия, радваше се на започналото там духовно възраждане, за което и сам допринасяше - с редовните си беседи по радио „Свобода" и разбира се, със своите книги. Последната си книга, Евхаристията: Тайнството на Царството, той писа направо на руски език - като дан на земята, която никога не видя, но която винаги смяташе за своя. И разбира се, дневникът позволява с очите на о. Александър да бъдат видени и неговите близки - съпругата му Уляна Сергеевна (в дневника той пише за нея така: „В събота Ляна става на петдесет! Цял един живот заедно - и какъв щастлив живот само!"), дъщерите Анна и Мария и синът Сергей (ето отново думите му: „Какви удивителни и добри деца ми е дал Бог") заедно с техните семейства, брат му Андрей и много, много други.
Смъртоносната диагноза бе поставена на о. Александър през септември 1982 г. В продължение на няколко месеца в дневника не се появяват нови записки и едва на 1 юни 1983 г. о. Александър отваря дневника си за последен път. Тогава той пише за онази „висота", до която го е издигналаболестта, за любовта и грижата на близките, за да завърши своя дневник с думите: „Какво щастие бе всичко това!" Шест месеца по-късно, на 13 декември 1983 г., обкръжен от близките си, о. Александър почина в своя дом в Крестууд. Последните думи, които произнесе ясно, бяха: „Амин, амин, амин".
Сергей Шмеман

Още книги от категория Световни мемоари и биографии

1 резултата