Eksperimantalna psihologiq

Експеримантална психология

Продуктов номер: 27898
Изчерпана

Автор: Станислава Стоянова
Категория: Психология - теоретични работи, направления
Издателство: УИ Неофит Рилски
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789546807427
196 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Тази книга е предназначена за студенти по психология и за всички, за които тематиката представлява интерес. Към някои от главите и точките са включени примери, разработени от студенти по време на курса им на обучение по "Експериментална психология".

Предмет на експерименталната психология са теоретичните и методологичните основи на експерименталното психологично изследване. Всяко изследване има своя теоретична част, където се описват концепции, към които се придържа авторът и се изясняват основни понятия. Изследователят трябва да е добре запознат със съществуващите методи и методики за изследване на избраното психично явление, за да подбере най-адекватните; трябва да е участвал предварително в изследване като изследвано лице и да се постави на мястото на изследваните лица в своето изследване, за да усъвършенства подбрания инструментариум.

Задачи на експерименталната психология са:

•Изучаване на принципите на експерименталното психологично изследване. Това са правила за провеждане на психологично изследване. Създадени са в практиката, в процеса на провеждане на изследвания като ръководни правила, които могат да се отнесат за всякакви психологични изследвания.
•Изучаване на методите за най-прецизно изследване на психичните явления. Научният метод е път, начин за постигане на познание за явленията.
•Изучаване на същността и структурата, етапите на експерименталното психологично изследване.
•Изучаване на възможните експериментални планове и процедури за провеждане на експериментално психологично изследване.
•Формулиране на подходи за контрол на експерименталните условия, така че да се постигне валидност на изследването.
•Предлагане на методики за изследване на психични процеси, състояния и свойства.
Изучаване на етични проблеми при провеждане на експериментални психологични изследвания, конфиденциалност на резултатите от изследването, зачитане достойнството и човешките права на изследваните лица, компетентност на психолога, отговорност пред/за клиента, стремеж за ненанасяне на вреда (както и непричиняване на болка и дискомфорт, дори и на животни) и др...