Elementi ot germanskiq fibulen kostium na Iug ot Dunav

Елементи от германския фибулен костюм на Юг от Дунав

Продуктов номер: 29474
Изчерпана

Автор: д-р Александър Станев
Категория: Археология | Световна културология, етнология и фолклор
Издателство: Авангард Прима
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789543371433
369 страници
твърди корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


По археологически данни от балканските провинции на Източната Римска империя V - VI век

Авторът е завършил специалност „Археология" в Исторически факултет на СУ„Св. Климент Охридски". През 2009 г. защитава докторска дисертация по специалността. Автор е на редица публикации в областта на археология на Миграцията на народите. Настоящият труд е първата монография на д-р Александър Станев.
Книгата е пръв български опит за монографично представяне на определена етнокултурна група от предмети, принадлежаща на бурното време на Великото преселение на народите. То ускорява края на Западната Римска империя, тласка напред обособяването на Източната, известна днес като Византия, и в крайна сметка оформя днешните европейски народи.
Елементи на древния германски фибулен костюм са задълбочено анализирани на фона на атрактивни синхронни исторически събития на Балканите през Късната античност (IV-VI век). Приложените разнообразни илюстрации и изчерпателен каталог на находките улесняват възприемането на информацията, поднесена в изложението.
Книгата на Александър Станев ще бъде интересна както на изследователите, занимаващи се с прехода между Античност и Средновековие, така и на любителите на историята на Югоизточна Европа.
доц. д-р Людмил Ф. Вагалински (директор на НАИМ-БАН)