Enciklopediq Chepinci

Енциклопедия Чепинци

Продуктов номер: 28171
Изчерпана

Автор: Николай Ликовски
Категория: Други справочници, енциклопедии, речници | История - други
Издателство: Пропелер
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789543920877
352 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2010 год.
Народност: българска


Уважаеми читателю!
Ти държиш в ръцете си една книга, която е специално за теб. Тя показва селището, в което живееш и в което са живяли твоите предци векове наред. Това е мястото, от което всяка сутрин виждаш слънцето да изригва, тук отглеждаш децата си, в тази земя влизаш завинаги. И, надявам се, то не ти е безразлично, защото ходиш със спомените за него през целия си живот, независимо къде се намираш и какви изгреви те събуждат. Дори и да не ти се иска, ги сравняваш с детските си спомени и неминуемо търсиш приликата в чуждите земи със земята край Искъра.
И ти става още по-мило, и искаш да научиш повече за твоето родно място, защото сърцето човешко е отворено за това единствено място, което винаги, ама винаги, ще се казва родно.
Та, воден от тази амбиция, се постарах да отворя очите ти за Чепинци, да го покажа (заедно с теб) на света и да се гордеем с него. Защото обичта към родината започва с обичта към родния дом и родното място. Без да блести с някакви изключителни исторически заслуги, селото е интересно посвоему с историята си, с личностите и своето настояще. То е част от историята на България, чрез него споделяме трудностите и радостите на историческия период, в който ни е отредено да живеем.
А защо енциклопедия ли? Тук отговорът е малко по-сложен. През 80-те години на XX в. заедно с Петко Огойски написахме история на селото. Както във всеки такъв пръв опит, съществуват доста празноти. Освен това, всяка една история предполага по-обемно разглеждане на въпросите - там са важни изводите и защитата на историческата истина. Там фактите се изпускат, но се използва тяхното натрупване за една квалифицирана оценка, там се форматира теоретичната рамка, там се дефинира и професионално осъществява историческата концепция.
Така още тогава „извън борда" останаха доста интересни подробности, вековни факти и не до там важни документи. А и през този почти четвъртвековен период бяха издирени нови документи, случиха се нови исторически събития, които трябваше да бъдат осмислени и събрани, израстна цяло едно поколение в развитието на селото. Освен това в една енциклопедия може да се влезе по-надълбоко в историческите процеси, защото самата й постройка предполага цитирането на много факти, наблюдения и подробности.
И още - в написаната история не бяха засегнати демографията, генеалогията, статистиката, антропонимията и още много неща, които в науката наричаме помощни исторически дисциплини.
Самата работа по тази книга продължи цели 14 години. Бяха прегледани и систематизирани стотици регистри по гражданското състояние и учебното дело, бяха интервюирани огромно количество жители от всички възрасти, преровени бяха десетки държавни и частни архиви за уточняване на отделни исторически събития. Самото сглобяване отне 4 години - с много уточняване, корекции и преработка.
От всичко това мога да събера един извод - енциклопедията е много труден жанр. Най-напред - защото изисква изключителна събирателска дейност; второ - изисква познания по различни науки, защото всяка статия трябва да се напише професионално: за геотектониката трябва да се превърнеш в геолог, за говора - във филолог, за климата - в метеоролог, за демографията - в статистик и какъв ли още не. Но това (повярвайте) не е бреме, а е удоволствие. Защото го работиш за родното си място.
Та като казах, че енциклопедията е труден жанр, искам да допълня: затова не се правят регионални енциклопедии. Досега в национален мащаб, освен голямата българска енциклопедия, която е съставена от огромен колектив от БАН, съществуват само регионалните енциклопедии на Кюстендил (1984), Пиринския край, Пловдив (1999) и Каварна (2004). За други не се сещам. И ето - имаме енциклопедия на отделно село - един колкото радостен, толкова и задължаващ факт. Защото и тук сме от първите. Може да ни намерят грешки, но по-важното е, че ще се сравняват
оттук-нататък с нас.

Уважаеми читателю!
Съзнавам, че това, което написах за Чепинци, е недостатъчно. Но така е - несъвършени са човешките дела. Аз толкова можах - толкова дадох. Който счита, че има повече сили - вратите на историята са широко отворени. Полето за творчество е необятно - трябва само да нагазиш. А е задължително да нагазиш, защото селото е живо и ще продължава да живее.
И да чака своя нов летописец... Добра среща!