Filosofiia na pravoto i pravna logika

Философия на правото и правна логика

Продуктов номер: 24298
Изчерпана

Автор: Вихрен Бузов
Категория: Правна литература | Философия - български автори
Издателство: Абагар
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789544279226
240 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2010 год.
Народност: българска


Тази книга е първото у нас съвременно и относително цялостно изследване върху проблемите на философията на правото и правната логика в глобалната епоха. Изложението съчетава два подхода - исторически и теоретичен, като критическият анализ на актуалните дискусии за същността на правото е ключ към обосноваване на разглеждането му като онтологически сложно явление, което се разкрива в специфичното единство на различни типове битие - нормативно, социално, психическо, аксиологическо. Глобалната трансформация на днешния свят предполага и ново разбиране за общественото значение на правото и правните системи, което надхвърля националните граници на националната държава и общество, като изисква избор между технологичните и диалогичните подходи към тях.
Специфичната логика на юридическото мислене като формална структура и практически инструмент дефинира втората голяма проблемна област на това изследване. На критическо осмисляне са подложени различните подходи към юридическия дискурс и вземането на решения. Познанието на действащото право задава методологични ориентири за правно-логическата интерпретация на познавателната дейност, осъществявана от правоприлагащите органи, и на тълкуването на текстовете на нормативните актове.
Ефективна и адекватна правна реформа не може да бъде реализирана без цялостно разбиране за същността и мястото на правото в съвременното глобализирано общество, за спецификата и формите на юридическото мислене и познание. Затова тази книга може да бъде изключително полезна на действащите юристи и политици, на студентите и преподавателите по правни науки, на всички мислещи хора, които искат да живеем в правова държава и се вълнуват от бъдещето на нашата малка страна в променящия се глобален свят.