Globalniiat grad: Niu Iork, London, Tokio

Глобалният град: Ню Йорк, Лондон, Токио

Продуктов номер: 24884
Изчерпана

Автор: Саския Сасен
Категория: Социология
Издателство: Критика и хуманизъм
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789545871573
568 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: американска
Преводач: Елица Станоева


„Глобалният град" - ето такъв е новият тип пространствена единица, която се диагностицира в книгата, превърнала се в класика на социалните науки през последните години, с което Сасен дава забележителен стимул за промяна не само на начина, по който се мисли за модерните градове, но и на разбирането за глобализацията.
Книгата разгръща комплексно социално-икономическо изследване на пости ндустриалното преустройство на икономиката, при което обаче се запазват и стари форми на производство; на възникването на нови Финансови дейности, при което обаче възникват и нов тип Финансови кризи; на появата на нова професионална класа, при което обаче се раждат и нови малцинства... Привидно се хроникира само превръщането на Ню Йорк, Лондон и Токио в командни центрове за глобалната икономика. Но чрез вглеждането в тях и с помощта на впечатляваща маса от данни акцентът всъщност се поставя върху възникването на презгранична динамика, посредством която множество подобни на тях градове започват да Формират стратегически транснационални мрежи. Изследването е въплъщение на мултидисциплинарност, образец за социологически и географски настроени урбанисти, но и за политически икономисти и културни теоретици.
Саския Сасен е професор по социология в Колумбийския университет в Ню Йорк и гост-проФесор по политическа икономия в London School of Economics, световноизвестен изследовател на глобализацията и трудовата миграция.