Goreshto utro

Горещо утро

Продуктов номер: 27394
Изчерпана

Автор: Илия Волен
Категория: Българска съвременна проза | Български мемоари и биографии
Издателство: Литературен форум
Състояние: Нова книга
ISBN: 9549502287
312 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 1998 год.
Народност: българска


И. Волен сам е казвал, че е много автобиографичен, но обикновено в третолична форма. Така е замислил той и повестта "Горещо утро", като е дал на героя си името Тома Виделов. Но в хода на повествованието авторът на някои места като чели забравя това, поддава се напълно на спомена и започва да пише в първо лице. А описвайки годините, прекарани в семинарията, той дори използва собственото си кръщелно име Марин и ученическия си прякор.
Силната автобиографичност на "Горещо утро" е безспорна. Това е особено ясно за близките на писателя, които често могат да разпознаят откъде иде някоя случка, фраза или подробност. Под името Стаменци, изведено от родовото име на писателя, се описва родното му село Ъглен. Сестрите му Йонка и Марийка и братовчедът му Андрей са влезли в повестта с истинските си имена. В един от вариантите на посвещението И.Волен дори е прибавил с тиренце думата "спомен" към жанровата характеристика повест, така че се е получило "повест-спомен". И все пак автобиографичността на "Горещо утро" не бива да се схваща съвсем буквално. Някои неща са поразместени във времето, комбинирани са по нов начин или са променени. Само така, подчинявайки всичко на една по-различна цел, фактите отживота могат да се превърнат в художествени факти. И.Волен смяташе за една от най-големите похвали, които е получавал за своето творчество, думите на едни обикновени хора от съвсем друг край на България, които четейки неговите разкази, са имали чувството, че той е описвал точно тях.
В тази автобиграфична повест по особен начин рефлектира и целокупното творчество на писателя. Могат да се разпознаят епизоди и теми, разработени в други произведения. Тук-там има дори и почти дословни, вероятно неволни и неосъзнати, цитати от някои разкази (например "Силата на живота"). Другаде героят на повестта (т.е. авторът) направо казва: това съм го описал в един разказ... С това, а също и с изповяданите литературни уроци, влияния и предпочитания от времето на младостта, незавършената повест на Илия Волен ще е от особен интерес за познавачите и изследвачите на неговото творчество.

Още книги от категория Българска съвременна проза

1 резултата