Gradovete v razvitieto na svetovnata civilizaciq

Градовете в развитието на световната цивилизация

Продуктов номер: 30400
Изчерпана

Автор: Светлин Кираджиев
Категория: География, пътеводители
Издателство: Гутенберг
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789546171337
432 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Географски и културно-исторически очерци

Неизброими са градовете, пръснати навред из земната шир. На пръв поглед - като георафско понятие - те си приличат. Всеки обаче има свои характерни особености на географско положение, продължителност на историческо съществуване, стопанска значимост, външен вид, забележителности. Всеки има свой специфичен живот, по своему прави впечатление и оставя едни или други спомени. Защото градовете са като хората - и те се раждат, развиват се, достигат зрялост и немалко от тях след време умират. Всеки изиграва определена роля, създава свой облик, притежава своеобразна привлекателност, атмосфера, дори бих казал ухание и възпитание. Всеки град се проявява в даден етап от развитието на човечеството като огледало на тогавашното време и изява на една или друга цивилизация. Все пак, повечето от градовете не се отличават съществено един от друг и са някак обикновени, дори има и безлични. Срещат се и такива, които като че ли не са се появили случайно, а сякаш блясват през някоя епоха като едри звезди на заебосвода. Те надрастват и се открояват сред останалите градове, представляват нещо ново. забележително, дори неповторимо по разположение, като поприще на величави събития и на бележити творчески личности, създават завидна материална и духовна култура, фалове - жалони в развитието на световната цивилизация.
При многогодишните си странствания по всички континенти можах да посетя, да разгледам и повече или по-малко да опозная стотици градове. Постарах се да видя и да опозная най-типичното, най-ценното, вечното у тях, това, по което те се открояват измежду останалите градове, за изуча най-вече онова, което те са дали на човечеството като дар. От тези градове подбрах и в следващите страници разглеждам 60 - едни от най-интересните, онези, които може би са спомогнали най-много за възхода на световната цивилизация. По-малките от тях разглеждам цялостно, но от по-големите градове - онези, които имат многовековно съществувание, избрах периода, в който те се проявяват най-ярко, техните приноси са най-значими.
Всеки от разгледаните от мен градове би предизвикал копнеж и известна благородна завист у този, който още не го е посетил и опознал. Приисква ти се да преживееш в града щастливи, ех, а може и някои запомнени не с добро дни. Всеки град обаче винаги ще възбужда съжаление и дори огорчение и терзание, когато го напуснеш.
Разбира се, в рамките на една книга с тези размери всички и с подобаваща значимост постижения на един град е невъзможно да бъдат разгледани, поради което се постарах да подчертая само най-важното, най-типичното, най-представителното за съответния град, онова, с което той се отличава и е надраснал обикновените градове. Ще бъда много поласкан, ако поне малко съм успял.