Gradut i planinite

Градът и планините

Продуктов номер: 27118
Изчерпана

Автор: Еса де Кейрош
Категория: Португалска литература
Издателство: Агата-А
Състояние: Нова книга
ISBN: 9545400242
280 страници
твърди корици
Първо издание: първо издание, 2000 год.
Народност: португалска
Преводач: Недка Бъчварова


През 1998 г. португалският Вестник за литература, изкуство и идеи провежда анкета под надслов "Книгите във вашия живот", в нея участват петдесет и пет изтъкнати интелектуалци и според правилата посочват двадесетте книги - десет от португалски автори и десет от чужди, оставили най-силна следа в живота им. В крайната класация с равен брой номинации на първо място се оказват Камойнш за поезия и Еса де Кейрош за роман.
"За мен Еса де Кейрош е преди всичко най-големият иронизатор в нашата модерна литература", пише Урбано Тавареш Рудригеш, писател и професор по литература в Лисабонския университет.
Жузе Мария Еса де Кейрош (1845-1900) е един от класиците на португалската литература. Адвокат по професия, публицист, романист, дипломат. Известен с романите си "Престъплението на отец Амару", "Мандаринът", "Реликвата", "Семейство Майа" - шедьовър в творчеството на писателя. "Градът и планините"(1901 г.) е сред последните му романи. Почти автобиографичен, в него Еса постига естетическо съвършенство в словесната инвенция и в музиката на фразата, което го поставя между най-забележителните прозаици на Европа.