Grehovete na multikulturalizma i bulgarskiqt etnicheski model

Греховете на мултикултурализма и българският етнически модел

Продуктов номер: 28502
Изчерпана

Автор: Максим Мизов
Категория: Социология | Философия - български автори
Издателство: Авангард Прима
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789542329788
302 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Максим Мизов (1953) завършва философия с профил социология в СУ „Климент Охридски" (1977). Доктор по философия (1981), доктор на социологическите науки (2008), доцент (1988), завеждащ секция в Център по исторически и политологически изследвания. Хоноруван преподавател в Славянския университет и в УНСС в катедри „Политология". Работи в сферата на етиката, политологията, социологията и етнологията. Автор на 24 монографии (5 в съавторство) и на повече от 230 студии, брошури и статии в научно-теоретически сборници и списания.

Какво накара А. Меркел, Н, Саркози, Д. Камерън, С. Берлускони и други политически лидери да произнесат смъртна присъда над мултикултурализма? Кога, защо и как се роди и разви мултикултуралисткатка теория и практика? Какви са интимните връзки на постмодернизма с мултикултурализма? Как тези връзки обслужват неолибералната хегемония в съвременния глобален свят? Какви са последиците и пораженията от триумфалните шествия на мултикултурализма по света и у нас? В какво се състоят предателствата на мултикултуралзма спрямо постмодернизма? Какви са греховете на мултикултуралистката теория и практика? Как се отразяват и кой ще изплаща тези грехове в рамките на съдбата на нацията, на отделни етноси и други общности в нея? Какви преобразувания или скрити поражения и унищожения на националната и социалната държава препоръчват и налагат мултикултуралистките визионерства и техните „терапии"? Как формалните декларации за хармонични и демократични равенства, за равноправно зачитане на идентичностните различия изцяло капитулират в „лицето" на защитите на консервативни модели на неравноправни, несправедливи отношения между двата пола?

На всички тези, както и на редица други важни проблеми настоящият първи том от двутомната монография дава (за пръв път в българската научна литература) интердисциплинарен отговор. Книгата е предназначена не само за тясно профилирани специалисти политолози, културолози, антрополози, етнолози, философи, социолози и психолози. Тя може да бъде предложена и на всички хора, които живо или по-системно се интересуват от разнообразните интимни „връзки и сношения" между мултикултурализма и определени, доминиращи у нас, политически и идеологически визии за българския етнически модел, които реално битуват във и разказват за потайностите на драматично случилото се в размирни и преломни обществено-исторически времена, каквито всъщност са и днешните български сложни, кризисни реалности и обществени нрави.