Gumenata jabka vurhu Gogovata shapka

Гумената жабка върху Гоговата шапка

Продуктов номер: 24920
Изчерпана

Автор: Богоя Сапунджиев
Категория: Приказки
Издателство: Богианна
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789546760944
23 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Акад. арх. Богоя Добрев Сапунджиее е роден на 28 март 1930 г. в гр. Панагюрище, в семейство на интелектуалци, баща — юрист, майка — учителка. Има трима братя и една сестра.
През 1945 г. постъпва във Военното училище като кадет в София. След това учи в I Мъжка гимназия в София. През 1955 г. завършва висше архитектурно образование в Москва. След завръщането си в родината работи в ПТТ-проект и Транспроект. Проектира обществени и жилищни сгради, музеи, паметници и др. През 1958 г. печели конкурс за началник отдел Декоростроене в Националния киноцентър. Богоя Сапунджиее се включва активно в художественото творчество като художник-постановчик.
За всички тези години е създал сценографията на над 110 игрални и телевизионни филми, над 60 театрални постановки, опери, оперети, концерти. Повече от половината му филми са получили национални и международни награди. За сценографията на филма „Хан Аспарух" /1981/ среж. Л. Стайков е удостоен с лауреатство на Димитровска награда, а за цялостната творческа дейност със званието „Заел. деятел на културата" /1985/. Лауреат е и носител на медал за сценографията на „Таня " срежисьор Лука Карайлев.
Години наред той е автор на монументалната пластична украса и на манифестациите в София и Панагюрище за националните празници. Автор е на десет стихосбирки и на петнадесет детски книжки.

Още книги от категория Приказки

1 резултата