Hristiqnsko izkustvo v Nacionalniqt arheologicheski muzei  - Sofiq. Katalog

Християнско изкуство в Националният археологически музей - София. Каталог

Продуктов номер: 28458
Изчерпана

Автор: Иван Ванев | Иванка Гергова | Йордан Гатев
Категория: Изобразително изкуство
Издателство: БАН Марин Дринов
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789543224999
580 страници
твърди корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Преди повече от 60 години най-старата и значителна българска музейна институция - софийският Народен музей, е трансформиран в Археологически музей към БАН, който наследява както неговата сграда, така и фондовете му. Новият музей има различен профил и задачи и постепенно прехвърля редица експонати на други музейни институции. Но все още в него се пазят, почти забравени, повечето никога не излизали от депо, около хиляда произведения на църковното изкуство, събирани от Народния музей по идея и с усилията на големите български учени А. Протич, Кр. Миятев, Б. Филов, Ас. Василиев, Н. Мавродинов. Преди да бъде разделена, сбирката е била безпрецедентна по мащабите, разнообразието и стойността си и вероятно е била най-голямата подобна музейна колекция в страната, а може би и на Балканите. Освен предметите в постоянната експозиция, повечето стенописни фрагменти, останалите в Археологическия музей произведения на християнското изкуство с малки изключения не са били излагани, проучвани и публикувани. През 2006 г. по инициатива на учени от Института за изкуствознание при БАН започна тяхното документиране, което продължи до 2008 г. Оказа се, че това забравено наследство на Народния музей има изключителна научна стойност. Тогавашният директор на Националния археологически институт с музей проф. д-р Васил Николов предложи да се напише научен каталог на сбирката.
Обхванатият в каталога материал съдържа произведения, създавани за православната църква и за християнския дом. Включени са и стенописите, свалени от стените на две гробници от Софийския некропол. Материалът е заведен в Средновековния фонд на музея. В каталога не са намерили място някои стенописни фрагменти, за произхода на които няма никакви данни, а самите те не носят особена информация (предимно части от фонове), както и тези, които са намерени в ново време при разкопки. Не са включени и църковните утвари, принадлежащи на друг фонд, които са обработвани и отчасти публикувани.
Каталожният материал е организиран в раздели според спецификата му, като във всеки раздел е спазен, доколкото е възможно, хронологичен принцип. За всеки предмет са посочени всички данни, с които се разполага. Липсата на някои от тях се дължи на оскъдната документация или състоянието на предмета. Главен източник са старите инвентарни книги на Народния музей и по-късните описи, чиито данни са проверени. Някои уточнения за произход бяха направени след проучване на стария фотоархив на Народния музей, съхраняван в НАИМ. В музейната документация не са отбелязвани време на изпълнение на произведението и майстор. Всички датировки и атрибуции са дело на автора на каталожната част, който носи отговорност за тяхната прецизност.
Големият брой на обхванатите в каталога произведения прави невъзможно репродуцирането на всяко от тях. За илюстриране са подбрани предимно непубликувани произведения в добро състояние и с висока художествена и научна стойност, които дават представа за цялото разнообразие на колекцията.
И. Гергова

Още книги от категория Изобразително изкуство

1 резултата