Iov. Romanut na edin obiknoven chovek

Иов. Романът на един обикновен човек

Продуктов номер: 24939
Изчерпана

Автор: Йозеф Рот
Категория: Немска литература
Издателство: Фън Тези
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549244557
216 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: немска
Преводач: Гергана Фъркова


Йозеф Рот разказва в романа си „Иов" по възможно най-обикновен (но съзнателно художествен) начин най-простата история на света, едно настояще, което важи за всяко време и е понятно за всеки, способен да разбира със сърцето си. Йозеф Рот разказва още веднъж историята на вечния: ИОВ. С каква непреднамерена изкусност е създадена тази творба, е разберат обаче само познавачите. Човек преживява, а не чете. И не се срамува в края на краищата дори да се почувства сантиментално разтърсен от едно истинско произведение на изкуството.
СТЕФАН ЦВАЙГ
Йозеф Рот никога не е бил „актуален". Никога не е съществувало „най-новото от Рот", „сензацията на сезона". Той никога не е бил оспорван. Не е бил дори пренебрегван... Критиката не е търсила аналогии между него и немския философ Едмунд Хусерл, нито пък с квантовата теория на физика Макс Планк или с някакво социологическо течение. Той пишеше, пиеше и беше забравен. Днес отново е тук... един от най-цветущите континенти в поетическата вселена на нашето време.
ЛУДВИХ МАРКУЗЕ
Йозеф Рот е на пет хиляди години: носи в себе си цялата мъдрост на еврейството, неговия хумор, горчивия му реализъм, цялата печал на Галиция, грацията и меланхолията на Австрия, но Рот е също така бохем и рицар. Първите редове на неговите творби са като прецизно композирани въвеждащи танци, които откриват пред читателя голямата зала, където ще се състои балът; бал с многобройна публика, с императори и бездомници, пияни от униние офицери, търговци на корали, контрабандисти, кръчмари и търговци; те отвеждат в светове, които вече не съществуват; Йозеф Рот никога не изпада в празнословие. Той владее езика, а езикът владее него и му дава всичко.
ХАЙНРИХ БЬОЛ

Още книги от категория Немска литература

2 резултата