Istoricheski jeni

Исторически жени

Продуктов номер: 30518
Изчерпана

Автор: Иохан Шеер
Категория: Световни мемоари и биографии
Издателство: Рал-Колобър
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549400304
80 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2007 год.
Народност: немска
Преводач: Леонид Паспалеев


Още от векове, жената се появява на историческата сцена било като жертва или като борец.
Не малко са случаите, когато срещаме и властолюбиви жени, които изкусно използват това си качество с цел за лични облаги. Такива жени често пъти са влияели върху хода на събитията, както с добрите, тъй и с лошите страни на характера си. В зората на европейската история често се явяват жени достигнали до царския трон.
Интересна личност е Елисавета Английска, която се занимава с политика, но която не престава да бъде и ревнива като жена. Ето и Мария Стюарт, лекомислената кралица, чийто очи са изпълнени с кръв и сълзи.
Историята помни също така чертите и на други жени. Тя ни разказва за умната и прекрасна хетера Аспазия, за изящната кралска любимка мадам Ментенон или за мадам Помпадур, която се е ползвала с всички блага на живота в навечерието на изригването на великия вулкан, френската революция, погълнал монарха и монархията.
Но ето, че над всички тези жени изпъква като северно сияние Екатерина II - отбелязала един наистина исторически път. Другарка на Волтер, тя е съединявала в себе си страстния темперамент със студения ум, не забравяйки нито своите лични блага, нито нуждите да бъде полезна на държавата си, раздавайки своите ласки на фаворитите си, но умееща да ги държи здраво в своите силни ръце.
И ако днес жената иска да се освободи от оковите, които й са наложили вековете и да бъде наравно с мъжа, тя трябва да познава историческите жени, пътя осветен от историята, която сочи доброто и злото, падението и величието на жената.

Още книги от категория Световни мемоари и биографии

1 резултата