Istoriq na bulgarskata literatura prez Vuzrajdaneto

История на българската литература през Възраждането

Продуктов номер: 29788
Изчерпана

Автор: Иван Радев
Категория: Българска Възрожденска литература | Литературна критика
Издателство: Абагар
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789544279639
614 страници
меки корици
Първо издание: второ издание, 2012 год.
Народност: българска


Академик ИВАН РАДЕВ е дългогодишен преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий". В центъра на внушителната поредица от негови изследвания са книги върху българската литература от XVIII-XIX в.: „Енциклопедия на българската възрожденска литература", „Българската литература на XIX век. От анонимност към авторстщ", „Другото лице на възрожденската литература", „Таксидиотство и таксидиоти по българските земи", „Любовните истории и авантюризмът на българина", „Библията и българската литература", „Софроний Врачански. Личност и творческо дело", „Архим. Неофит Петров Котленец или все още непознатият Бозаели", „Белочерковският апостол", „Ботев и неговото творчество", „Каравеловото творчество", „Никола Икономов и духовно-просветният живот в Разград", „Моят Стефан Стамболов", „Никола Козлев и недоизвървяният път на родното", „Столица на оцелелите", „История на Велико Търново. XVIII-XIX век", „Литература и култура на Възраждането. Личности и явления от „втория ред" /том 1-2/ и др.
По повод 250 г. от завършването на „История славянобългарска" акад, Ив. Радев издаде в специална юбилейна поредица „Паисиада. 1762-2012" книгите „Отец Паисий Хилендарски и Търновският край", ,Лemonuc славяноболгар. Кесариевият препис на „История славянобългарска", „Паисий Хилендарски. Контекст и отгласи от личността и делото му".
„ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА ПРЕЗ ВЪЗРАЖДАНЕТО" е „учебник" за университетската филологическа общност, но и историографски труд, реконструиращ създаденото „от Паисий до Ботев". Тя представя обхватно и задълбочено литературата на Новото време. Залага на широк кръг от интерпретации с по-обща насоченост към прехода от дидактика към художественост, както и на конкретни анализи на внушителен брой от представителните текстове, със специално внимание към личностите, които имат дял в тяхното създаване. Портретува се делото както на видните участници от Паисий до Ботев, така и на авторите, които уплътняват зададените от „канона" ценностни парадигми. Ревизират се унаследени банализирани виждания и непроизтичащи от фактите твърдения на литературната наука, формулират се нови изходни позиции за оценка на редица от аспектите и спецификите на естетическия развой.