Jitie na bulgarskiia antihrist

Житие на българския антихрист

Продуктов номер: 24258
Изчерпана

Автор: Венелин Грудков
Категория: Езикознание, лингвистика, семиотика, филология
Издателство: ПАМ Пъблишинг Къмпани ООД
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549252620
136 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Венелин Грудков е роден на 01.03.1958 г. в гр. Плевен. През 1982 г. завършва специалност Българска филология във ВТУ„Св. св. Кирил и Методий". От 1989 г. е редовен асистент по старобългарска литература в катедра „Българска литература" към Филологическия факултет на ВТУ. Защитава докторска дисертация през 1996 г. на тема„Агиографски произведения от края на XII и първата половина на XIII в., свързани с Търново". Автор е на повече от 20 статии, свързани с установяването на сакралния пантеон на Втората българска държава. Научните му интереси са в областта на литературата на Втората българска държава.
Монографията се състои от увод и три основни глави. Уводната част проследява пътя, по който Емилиян Станев открива историческата тема, представена в „Легенда за Сибин, преславския княз", „Антихрист" и„Тихик и Назарий".
Тук се прецизират жанровите особености на оригиналните текстове. Първа глава изследва доколко съвременният автор следва каноните на своите „извори" и доколко ги нарушава, за да създаде модерна философско-историческа проза.
Втора глава проследява пребиваването на героя в Кефаларската обител и коментира неговите действия. Последната глава проследява поведението на героя в контекста на турските нашествия на Балканите в края на XIV в.