Kak se poqvi nadenichkata s kuri

Как се появи наденичката с къри

Продуктов номер: 29247
Изчерпана

Автор: Уве Тим
Категория: Немска литература
Издателство: Атлантис-КЛ
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549621549
160 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: немска
Преводач: Ива Иванова


Годината е 1945, седмица преди края на войната. Случайна среща между привлекателна зряла жена и млад боцман от военноморските сили, дезертирал от фронта, се превръща във вълнуваща романтична история, над която ляга сянката на лъжата – войната е свършила, но Лена Брюкер продължава да държи младия Херман в неведение. За Лена краят на войната не е повод за радост, а краят на личното й щастие…

Всъщност това не е кулинарна рецепта, а „история, която свързва любовта с времето в края на войната, – такова, каквото се е запечатало в детската ми памет. Време, пропито от много забележителни, странни, интензивни чувства, защото и обстоятелствата бяха такива, необичайни, повратни, променливи, защото и хората се променяха, търсеха нови опорни точки”, споделя авторът.

В търсене на вкуса на спомена Уве Тим се отправя на пътешествие назад във времето, когато за пръв път е опитал от прословутата наденичка с къри. Години след това открива Лена Брюкер, някогашната собственичка на малка будка за наденички в Хамбург, която „малко по малко, със смели подскоци напред и назад във времето” му разказва за неизбежните и случайните събития, за това, кой и какво е изиграло някаква роля, за да се стигне до наденичката с къри: млад боцман от военноморските сили, една сребърна значка с конник, двеста кожи от сибирска катеричка, дванайсет кубика дървен материал, една фабрикантка, производителка на салами и любителка на уиски, един англичанин – интендантски съветник, и една англичанка – красавица с бакърени коси, три шишета с кетчуп, хлороформ, един сън, изпълнен със смях и още много други неща.

Още книги от категория Немска литература

2 резултата