Kamennite zagadki na Evropa. Purva chast

Каменните загадки на Европа. Първа част

Продуктов номер: 26372
Изчерпана

Автор: М. Й. Буржада | Х. Ламер
Категория: Алтернативна история
Издателство: Литера прима
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789547381745
134 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: австрийска
Преводач: Тодор Стаменов


"Всеки читател, който е посетил романска или готическa катедрала от XI или XII в., наред с изпитания дълбок духовен екстаз, излъчван от тези сакрални градежи, се е мъчил да разгадае как насред Средновековието са били възможни такива значими постижения в архитектурно, математическо и астрономическо отношение. Неизвестните строители на катедралата от Шартър например са създали най-широкия и същевременно един от най-високите сводове, които познаваме в Европа.
Дали строителите на тези средновековни шедьоври не са почитали бог, съвсем различен от този на Римокатолическата църква? Ако е така, какъв е бил този бог и каква е била тази вяра? Дали по тайнствените скулптури на християнските сакрални строежи каменоделците и техните възложители не са оставили видими следи от някаква вяра, различна от тази на Римската църква?
Бихме могли да си помислим, че всичко това е случайно. Че не е било така, ще го покажем в следващите глави на тази книга.
Тъй като при проучванията се натъкнахме на много, намиращи се в Австрия, Германия, Франция и други европейски страни строежи, при посещението на включените в книгата архитектурни паметници всеки ще може да добие собствена представа за нашите изследвания.
А сега нека се отправим на пътешествие в минали епохи, когато папи, крале, членове на рицарски ордени, асасини и еретици са се борели за съдбата на Европа и за власт над света и са ни оставили знанията и тайните си под формата на каменни загадки, които трябва да бъдат дешифрирани."
Х. Ламер и М. Й. Буджада