Kniga za bulgarite

Книга за българите

Продуктов номер: 27618
Изчерпана

Автор: Петър Мутафчиев
Категория: Българско Средновековие
Издателство: Болкан Пъблишинг Къмпани
Състояние: Нова книга
ISBN: 9549517150
240 страници
твърди корици
Първо издание: трето издание, 1998 год.
Народност: българска


„Книга зa българите" е първият в нашата история опит зa цялостна философия на българската история, останал, зa съжаление, незавършен.
Византинист от европейска класа, Петър Мутафчиев разглежда началото и развитието на средновековна България в тясна връзка с историята на Византия. Анализира взаимодействието между тези две, първостепенни за ранното средновековие държави. Забележителни — възприети по-нататък в нашата историческа литература — са наблюденията му върху съотношението между прабългари и славяни при изграждане на държавността ни.
Особен интерес представлява схващането на П. Мутафчиев за ролята на Балкана и изобщо на планините в българското минало —за опазването на нашия народ при така честите исторически катаклизми, застрашавали съществуването ни
В раздела "Нашата политическа и културна съдба" авторът споделя своите изводи 3а условията и фakmopume, предопределили нелекото ни историческо развитие.
Обективно, но не и безстрастно П. Мутафчиев ни е въвел в своя ред на мисли, в оценките си за историята на средновековна България, плод от трайна и дълбока изследователска дейност.
В края на двайсетте години Петър Мутафчиев замисля "Книга за българите —минало и настояще". Според плана на автора тя е трябвало да обема 32 глави, започвайки от създаването на държавата ни до Първата световна война. За времето 1928 —1936 г. П. Мутафчиев написва шест от тях. Прекратява работата си над книгата с намерение да извърши необходимите частни изследвания, чийто синтез би била тя. До края на живота си (1943 г.) не се връща към нея, макар че продължава да я смята 3а цел на своя професионален път. Непосредствено преди смъртта си той изявява воля да бъдат отпечатани написаните глави.
Предвидена като том IV от десеттомно издание на съчиненията му в издателство "Хемус", "Книга за българите" е снета от машината през 1947 г. въз основа на анонимен сигнал във в. "Работническо дело". Наскоро след това е национализирано и издателството, с което се слагакрай на обнародването на произведенията на П. Мутафчиев. До 1973 г., когато в поредицата "Българско историческо наследство" излиза двутомник от негови исторически и археологически избрани студии, главно фактология, съставен от Д. Ангелов.
Първото изданиена "Книга зa българите" е осъществено npeз 1987 г. под отговорната редакция на В. Гюзелев, комуто принадлежи и обширният критичен предговор към, нея, както и критичните бележки по текста. Тук му uзpaзявам благодарността си.
Настоящото — трето издание — излиза във вида, в който го е оставил авторът и както не успя да се появи по-рано.