Liber liber: Svobodna kniga. Osmiqt smurten grqh

Liber liber: Свободна книга. Осмият смъртен грях

Продуктов номер: 30165
Изчерпана

Автор: Жил Руе | Клод Жаво
Категория: Актуални политически анализи | Социология
Издателство: Сиела
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789542812104
72 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: френска
Преводач: Албена Стамболова


Книга първа от поредица "Liber liber: Свободна книга".

Двуезично издание на български и френски език.
Liber Liber или Свободна книга е поредица от отпечатани в практичен формат кратки класически или неиздавани текстове, в които авторите споделят своите размисли, анализи или настроения.
От навития на руло текст през съшитите листове пергамент, от хартиения том до електронната книга, начините на четене се препокриват и множат в света, доминиран от писменото слово. Книгата е като скъпоценна кутия за съхраняване на текста, но тя е и практичен предмет, който можем да заемем, да оставим настрана, да споделим с приятели... да забравим, да изгубим, да намерим... Книгата ни подканя да я отворим или затворим, предлага ни приятелства, открива ни пътя към свободата.
Новата поредица "Либер Либер" си поставя задача да обедини "кратки" вече публикувани, нови или неиздавани текстове, изследвания, есета или памфлети и е добър повод за повеждане на дискусия и размисъл за книгата, четенето и електронните носители, които поставят под въпрос книгата като предмет. В първия том от поредицата, Клод Жаво описва в главата "Осми смъртен грях" живота си като читател и споделя вкуса си към книгите и четенето. Всъщност трябва да разграничим предметите от практиките за използването им, хартиената книга от процеса четене... Масовизацията на информационните и комуникационни технологии може да доведе до положително развитие на ограмотяването. Като се вземе предвид фактът, че Фейсбук обединява над един милиард профила при общо 2,5 милиарда сърфиращи в мрежата по цял свят, било то спорадично или непрекъснато, дали не можем да говорим за глобализация на културите на писане? В този смисъл четенето се развива, прогресира и със сигурност се променя... Това развитие все пак не се случва само в положителен аспект. Все по-обстойното оборудване на потребителите с електронни устройства за четене (четци за Е-книги) въвежда нови форми на четене и бележи залеза на книгата на хартиен носител - предмет, към който голяма част от населението е силно привързана. Траурът по музикалния CD беше кратък, но този по книгата явно няма да е такъв.

Claude Javeau, Professeur émérite de sociologie de l’Université Libre de Bruxelles est également essayiste, poète et chroniqueur. Ancien secrétaire général de l’Association internationale des sociologues de langue française. Derniers ouvrages parus : Les Paradoxes de la postmodernité, Paris, 2007 ; La France doit-elle annexer la Wallonie ?, Paris, 2009 et Trois Éloges à contre-courant, Paris, 2011.

Клод Жаво, почетен професор по социология в Брюкселския свободен университет и есеист, поет и хроникьор. Бивш генерален секретар на Международната асоциация на социолозите с френски език. Последни публикувани произведения: Парадоксите на постмодерността, Париж, 2007; Трябва ли Франция да анексира Валония?, Париж, 2009 и Три слова на възхвала срещу течението, Париж, 2011.

Gilles Rouet est professeur d’études européennes culturelles à Banská Bystrica (Slovaquie) et de sciences de l’éducation à Reims (France), membre du Groupe d’étude pour une Europe de la culture et la solidarité, Université Paris Descartes. Titulaire d’une Chaire Jean Monnet ad personam en études interdisciplinaires sur l’Union européenne, il est actuellement attaché de coopération universitaire et scientifique à l’Ambassade de France en Bulgarie.

Жил Руе е професор по европейски културни изследвания в Банска Бистрица (Словакия) и по науки за образованието в Реймс (Франция), член е на Групата за изследвания за Европа на културата и солидарността към Университета Париж-Декарт. Ръководител е на Катедра Жан Моне ad personam в областта на интердисциплинарните изследвания на Европейския съюз, в момента е аташе по университетското и научното сътрудничество в Посолството на Франция в България.