Lovec na razkazi

Ловец на разкази

Продуктов номер: 24938
Изчерпана

Автор: Михайло Пантич
Категория: Балканска художествена литература
Издателство: Стигмати
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789543361175
210 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: сръбска
Преводач: Жела Георгиева


Чакам разказите да ми се явят, затова бих казал за себе си, че съм по-скоро подслушвач, отколкото писател на разкази. Най-точно: ловец на разкази...
Понякога улавям разказа в полет, вземам го от улицата, чувам го в нечии случайни думи или го забелязвам в нечий жест. Кажи-речи всичко може да бъде разказ, трябва само да го откриеш. Да, виждам се като ловец, като човек, който постоянно дебне да зърне някъде разказ. Това не се случва често: всичко е в изчакването и ослушването, целият живот е чакане на мига на кристализацията.

Михайло Пантич (1957, Белград) е белетрист, критик, университетски професор. Дебютира в литературата в началото на 80-те години на миналия век и до днес е публикувал над трийсет книги със студии, есета, литературна критика, антологии, в това число осем сборника с разкази, някои от които, например Вондер в Берлин, Новобелградски разкази, Седмият ден на кошавата и Ако това е любов (получила Андричевата награда за 2004 г.) стават бестселъри. Разказите на Михайло Пантич са преведени на двайсетина езика, Включени са в много антологии и сборници и са публикувани в няколко отделни чуждестранни издания.