Maikata na diavola

Майката на дявола

Продуктов номер: 27333
Изчерпана

Автор: Виктор Суворов
Категория: Военна история и техника, разузнаване | Съвременна история
Издателство: Факел Експрес
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549772760
326 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: руска
Преводач: Иван Тотоманов


Преди петдесет години, през октомври 1962-а, човечеството за пръв път в историята е изправено на ръба на ядрен хаос и самоунищожение.
Причината за възникналата криза е решението на правителството на СССР тайно да разположи на остров Куба 40 балистични ракети с термоядрени заряди с обсег на действие 2100 и 4500 километра. Тези ракети могат да стигнат до всяка точка от територията на САЩ, а до Вашингтон и Ню Йорк -само за минути.
По това време целият свят вярва, че Съветският съюз превъзхожда многократно Съединените американски щати по ракетноядрена мощ.
На 30 октомври 1961 година Съветският съюз взривява най-мощната в историята термоядрена бомба с еквивалент 57 милиона тона тринитротолуол.
Взривът е засечен от всички сеизмични станции на всички континенти. Звукът се чува на 800 километра, атомната гъба се издига на 67 километра в стратосферата и облакът се вижда от 900 километра. Ударната вълна обикаля Земята три пъти.
Но възниква въпросът: Защо ръководителите на Съветския съюз решават да разположат ракети в Куба, след като могат да обстрелват Америка от Сибир?
Човекът, който предупреждава американците, че в Куба тайно са дислоцирани съветски ракети, е разузнавачът Олег Пенковски, полковник от Генералния щаб на Главното разузнавателно управление (ГРУ). Полковник Пенковски установява контакт с разузнаванията на Великобритания и САЩ и им предава изключително важни и съвършено секретни сведения.
Именно благодарение на тези сведения президентът на САЩ Джон ф. Кенеди не натиска в критичния момент бутона за ядрена война...