Mladostta na Car Simeon

Младостта на Цар Симеон

Продуктов номер: 24259
Изчерпана

Автор: Христо Трендафилов
Категория: Българско Средновековие
Издателство: ПАМ Пъблишинг Къмпани ООД
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549252644
128 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Христо Трендафилов е роден на 6 януари 1952 г. Завършва „Българска филология" с втора специалност „Руски език" през 1978 г. в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" (тогава ВПИ). През същата година печели националната награда за студентска литературна критика„Боян Пенев" и е назначен като специалист филолог към Научен център„Преславска книжовна школа" в същия университет. През 2000 г. е избран за редовен професор по „Стара българска литература" в Шуменския университет. От 2002 г. до 2005 г. е ръководител на Катедрата по българска литература и завеждащ Научния център „Преславска книжовна школа". От 2005 г. е лектор по български език и култура в Будапещенския университет„Йотвьош Лоранд".
Автор е на 7 книги и 160 студии и статии, някои от които публикувани в Русия, Чехия, Австрия, Унгария и др. Отговорен редактор е на ред от томовете на „Преславска книжовна школа", на„Годишника на Факултета по хуманитарни науки" към Шуменски университет и на Архива за старобългарски извори „Глубина духовнъен". Член е на Специализирания научен съвет по литературознание към ВАК (1998-2006), на Съюза на учените в България и на Дружеството на писателите в Шумен.
В книгата се разглеждат преминалите в Константинопол ранни години от живота на бъдещия български цар Симеон. Реинтерпретират се в контекста на други извори и изследвания известията за Симеон и Византия в съчинението Възмездие на западния писател и хронист Лиутпранд. Търсят се пораждащите културни архетипи (светски и духовни, литературни и материални), с които Симеон се е запознал във византийската столица и които по-късно е възпроизвел в една или друга степен в Преслав. Дирят се цивилизационните сходства между Лиутпранд и българския просветен владетел като представители на т.нар. малки ренесанси.