Na krachka zad durjavniia glava. Zapiski na prevodacha (1979- 1990)

На крачка зад държавния глава. Записки на преводача (1979- 1990)

Продуктов номер: 26095
Изчерпана

Автор: Иван Боев
Категория: Българска съвременна история
Издателство: Ваньо Недков
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549462678
542 страници
меки корици
Първо издание: второ издание, 2011 год.
Народност: българска


Иван Боев е роден през февруари 1939 г. в село Одърне, Плевенско. Завършил е Държавния институт за международни отношения (МГИМО) в Москва. Специалист по държавите от Запада, по-конкретно - САЩ, и бившия Съветски съюз. Доктор на историческите науки. Автор на редица монографии и множество други публикации. През 1979 -1989 г. - официален преводач на Тодор Живков с руски език.
В края на декември 1989 г. с решение на Секретариата на ЦК на БКП е освободен - без каквито и да било официални мотиви, от длъжността зам.-зав. отдел „Международен" на ЦК на БКП. Преминал през различни перипетии в живота, без малко десет години по-късно дипломатът от кариерата е принуден да се уволни „по взаимно съгласие" от МВнР. Сега е пенсионер, приятно облъчван от прелестта на внучката Лия и внука Сашко.
В предлаганата книга по един своеобразен тематично-хронологичен начин се проследява развитието на двустранните българо-съветски отношения през цяло едно десетилетие на отминалия XX век. Историческата рамка на повествованието не е случайна - тя покрива периода, през който авторът изпълнява функциите на официален преводач на руски език на Тодор Живков - по онова време генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет на Народна Република България.
Книгата е построена върху документи, записки и лични наблюдения на автора. Ползван е също така широк кръг от книги, интервюта, статии и други печатни материали. В нея няма измислени неща и епизоди. Всичко е било в недалечната ни, но жива и днес история. Целта на автора е да бъдат разсеяни редица превратни твърдения, представи и оценки, съмнения, преувеличения или премълчавания около ролята и личността на Тодор Живков като държавен и партиен ръководител през посочения период. Авторът разказва като очевидец. Това обстоятелство, съчетано с факта, че той е и историк (доктор на науките), придава достоверност на изложението и автентичност на фактите.