Nestinarite

Нестинарите

Продуктов номер: 28253
Изчерпана

Автор: Стоян Райчевски
Категория: Българска културология, етнология и фолклор
Издателство: Балкани
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549446869
252 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


В книгата си “ Нестинарите”, авторът използва и подлага на критически и сравнителен анализ богат изворов материал. Най-старите до този момент известни сведения оставени от наши изследователи са тези на Петко Славейков от 1866 г., последвани от Стоян Шивачев, Стоян Русев и Димитър Мишев – ХІХ в, Михаил Арнаудов и Шаранков – първата половина на ХХ в. и др. Към тях Стоян Райчевски добавя и сведенията на византийския летописец Никита Хониат ( ХІІ – ХІІІ в.), който описвайки избухването на въстанието на Асен и Петър в Търново през 1185 г., споменава за “ нестинари”.
При написването на своята монография авторът се е позовал на трудовете не само на български учени, като Росица Ангелова, Иваничка Георгиева, Ал. Фол, Валерия Фол, Д. Радойнова, но и на чуждестранни, изследвали нестинарството – А. Хурумзиадис, Никос Веис, Константин Иречек, Ф. Успенский, Б. Н. Делиянис, Д. А Петропулос, Ангелос Танаграс, П. Папахристодулу, Лисберт Торп, Лоринг Данфорт и др.
Четейки текста на книгата, читателят се пренася неусетно на мястото на събитията, при нестинарите, в дебрите на Странджа планина, където те изпълняват своите обреди и ритуали, посветени на култа към Св. Константин и Св. Елена, чиято кулминация е играта им върху огъня. Една мистерия, останала неразгадана и до днес. Бродейки по текста на книгата, на читателя прави силно впечатление и факта, че авторът сам дълги години е провеждал системни и задълбочени изследвания на терен, познавал е, и е разговарял лично с не един от участниците в мистериите. Фактите в книгата са поднесени така, че и неспециалистът в тази област, и незапознатият с този древен обичай, лесно вникват в неговата същност, с най- важните му обредни действия и практики, ритуали, обреден реквизит, светилища и сакрални места, духовни водители и носители на нестинарската традиция.