Nihilizum i emancipaciia -  etika, politika, pravo

Нихилизъм и еманципация - етика, политика, право

Продуктов номер: 26063
Изчерпана

Автор: Джани Ватимо
Категория: Съвременна философия
Издателство: Критика и хуманизъм
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789545871597
236 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: френска
Преводач: Кристиян Кацори


Една слаба онтология... предоставя философски доводи да предпочетем едно демократично, толерантно, либерално общество... Ние имаме потребност да си припомним смисъла на битието и да си дадем сметка, че този смисъл е разпад на принципа на реалността в множественост на интерпретациите, тъкмо за да бъдем способни да преживяваме без невроза този разпад... Ако помислим за популярността на толкова форми на фундаментализъм, включително вътре в късномодерното общество на Запада, тази задача на философията не изглежда излишна.
ДЖАНИ ВАТИМО


Нихилизъм и еманципация е една от последните книги на световноизвестния италиански философ Ватимо. Тя обединява 14 студии, посветени на различни теми: - глобализацията; - новите технологии; - съдбата на Запада и бъдещето на Европа; - културния плурализъм; - взаимоотношенията с обкръжаващата среда; - „хуманното" правосъдие и намаляването на насилието при наказанията. „Позитивен нихилизъм" е едно от двете основни концептуални нововъведения на Ватимо, на което тази книга предлага практическо приложение. Другото -идеята за „слабото мислене" - тук получава ясно социално тълкуване. Ето защо книгата може да се нарече съчетание на строга философия и практическа политика.
ДЖАНИ ВАТИМО (роден през 1936 г.) е един от най-значимите хуманитаристи през последните десетилетия. Освен теоретик, херменевтът Ватимо е и изтъкнат публичен интелектуалец. Автор е на над 20 книги, някои от които са преведени на български език: Краят на модерността (2004), Бъдещето на религията (2005), След християнството (2006).