Obektivni i subektivni izmereniia na mediinata realnost

Обективни и субективни измерения на медийната реалност

Продуктов номер: 26811
Изчерпана

Автор: Ергюл Таир | Румяна Божинова
Категория: Медии и комуникации | Психология - теоретични работи, направления
Издателство: БГкнига
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789548628204
248 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


12 изследвания върху психологичните аспекти на връзката индивид-медия са в центъра на вниманието на авторите на настоящата книга. Чрез тях Румяна Божинова и Ергюл Таир се опитват да изяснят субективните измерения на медийната реалност. Анализирано е индивидуалното възприемане на конкретни медийни съдържания, отразяващи реално или художествено пресъздадено насилие и различни по характер негативни събития. Отделено е специално място на субективната представа на младите хора за реалността, в която живеят, формирана под влияние на медиите.
Разкрита е модериращата роля на личностни особености като търсене на преживявания, склонност към агресия, тревожност, негативистични очаквания, оптимизъм, възрастови и полови особености. Проследени са съществени за младите хора (деца, юноши и младежи) негативни въздействия на медиите. Разгледан е въпросът за тяхната превенция.
Книгата е подходяща за психолози, педагози, за журналисти и всички специалисти, работещи с деца и младежи, както и за институциите, заинтересовани от психичното здраве на младите хора или от ограничаването на негативните им прояви.